Pe lista marilor datornici actualizata de ANAAF figureaza 300 de mari contribuabili,
din care multi au intrat in
executare silita. Dupa ce
premierul Tariceanu a cerut intensificarea bataliei cu evazionistii, Garda Financiara a iesit cu rezultate.
|
SCADENTA. Domnului Sebastian Bodu o sa-i creasca plete pana va strange datoriile |
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) are de recuperat aproape 800 de milioane de euro (circa 23.932
miliarde de lei) numai de la trei companii din domeniul energetic. Potrivit listei actualizate cu firmele datoare la bugetele de stat la 31 martie 2005, publicata pe site-ul ANAF, cele mai mari restante le are Societatea Comerciala pentru Conservarea Minelor, care la randul ei are de recuperat mai multe mii de miliarde de lei de la mine. Totodata, Compania Nationala a Huilei are de achitat restante in suma de 7.283 miliarde de lei, iar Termoelectrica de 3.504 miliarde de lei. De pe lista datornicilor lipsesc RAFO si Carom, deoarece la aceste firme a fost declansata procedura de faliment. Acestea datoreaza statului circa 18.000 miliarde de lei. Pe site-ul www.mfinante.ro figureaza cu datorii circa 300 de mari contribuabili, din care majoritatatea au intrat in procedura de executare silita. Dintr-un total de 1.868 de mari contribuabili, in lista datornicilor figureaza 300 de companii.
GARDA FINANCIARA. Si comisarii Garzii Financiare au lucrat in aprilie cu spor. Ei au aplicat, in luna aprilie, amenzi in valoare totala de 109,07 miliarde de lei, in urma derularii a 12.607 actiuni de control, se arata intr-un comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). De asemenea, in aceasta perioada au fost confiscate bunuri in valoare de circa 183 de
miliarde de lei.
Potrivit comunicatului, din cele 10.584 acte de control incheiate au fost inaintate organelor de urmarire penala 80 de dosare, pentru un prejudiciu in suma totala de 307,7 miliarde de lei. Activitatile de control au fost realizate atat in baza unor sesizari proprii, cat si a unor solicitari venite din partea altor institutii ale statului.
"S-a pus accent pe verificarea activitatilor agentilor economici din domeniul materialelor feroase si neferoase reciclabile, al lemnului, al comertului in general, precum si al respectarii reglementarilor legale privind existenta documentelor justificative pe timpul transportului", a declarat Adrian Cucu, comisarul general al Garzii Financiare. Declaratiile acestuia survin la o zi dupa ce premierul Tariceanu a cerut constituirea unor echipe mixte formate din reprezentanti ai Ministerului Administratiei si Internelor, Ministerului Finantelor si Ministerului Muncii, care vor controla si actiona impotriva operatiunilor de evaziune fiscala, contrabanda si munca la negru.