x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Declaraţia pe venit până pe 16 mai

Declaraţia pe venit până pe 16 mai

de Daniela Ivan    |    02 Mai 2011   •   19:17
Declaraţia pe venit până pe 16 mai
Sursa foto: /Jurnalul Naţional
163411-jf-circa-financiara-hk2f0710.jpgPersoanele care au obţinut venituri în afara salariului din închirieri de locuinţe sau terenuri, din drepturi de autor, din activităţi agricole sau din practicarea unei meserii liberale au obligaţia să depună Declaraţia privind veniturile realizate anul trecut, până pe data de 16 mai.

În schimb, angajaţii cu contracte de muncă nu trebuie să depună De­cla­raţia de venit (Formularul 200) de­c­ât dacă au avut şi alte venituri în afa­ra salariilor. De asemenea, nu au obli­gaţia depunerii declaraţiei, persoanele fizice care, în 2010, au reali­zat venituri din cedarea folosinţei bu­nurilor pentru care chiria pre­vă­zu­tă în contractul încheiat între părţi este stabilită în lei, nu au optat pentru determinarea venitului net în sistem real şi la sfârşitul anului anterior nu îndeplinesc condiţiile pentru ca­lificarea veniturilor în categoria ve­niturilor din activităţi independente, pentru care plăţile anticipate cu titlu de impozit sunt egale cu im­po­zi­tul anual datorat şi impozitul este final.

ANAF precizează că pentru toate celelalte categorii de venituri obţinute de către contribuabili în anul 2010, respectiv venituri din salarii şi venituri asimilate salariilor, investiţii, altele decât cele menţionate anterior, premii şi din jocuri de noroc, pensii, activităţi agricole a căror impunere este finală, respectiv veniturile obţinute prin valorificarea produselor vândute către unităţi specializate pentru colectare, unităţi de procesare industrială sau către alte unităţi pentru utilizare ca atare, pentru care impozitul s-a calculat prin reţinere la sursa prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii produselor livrate, transferul proprietăţilor imobiliare sau alte surse nu se depun declaraţii privind venitul realizat.

Formularele se pot lua de la secţiile financiare unde contribuabilul este arondat sau pot fi descărcate de pe site-ul www.anaf.ro /Asistenţă contribuabili/Toate formularele. Apoi, formularul 200 trebuie completat cu datele din fişele fiscale la care se anexează documentele justificative pentru veniturile realizate. În cazul drepturilor de autor o Adeverinţă pe care o obţineţi de la compania pentru care aţi prestat servicii­le respective. De menţionat că Fişa fiscală, care atestă banii pe care i-aţi obţinut ca salariat, nu trebuie trimisă la Fisc. Formularele 200 şi 230 se completează de către contribuabili, înscriind cu majuscule, citeţ şi corect, datele prevăzute de acestea, se precizează în comunicatul ANAF.

Pentru cei care au nelămuriri cum trebuie să completeze Formularul 200, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a pus la dispoziţie numărul de telefon 0314/03.91.60, precum şi informaţii detaliate pe pagina www. anaf.ro.

Documentele pot fi depuse direct la administraţiile fiscale sau transmise prin poştă  sub formă de  scri­soa­re recomandată. Există şi posibilita­tea transmiterii online, însă pentru asta contribuabilul trebuie să deţină un certificat digital calificat, eliberat de furnizorii de servicii de certificare, acre­ditaţi în condiţiile Legii nr.455/2001 privind semnătura elec­tro­­nică.

De­punerea declaraţiei după aceas­tă dată se sancţionează cu amen­dă cuprinsă între 10 şi 100 lei, atra­­ge atenţia ANAF, într-un comu­ni­cat. Cu ocazia completării şi de­pu­ne­rii declaraţiei privind veniturile rea­lizate din România, contribuabilii pot dispune asupra destinaţiei unei su­me, reprezentând până la 2% din impozitul datorat pe venitul net anual im­pozabil, câştigul net anual din ope­raţiuni de vânzare-cumpărare de va­lută la termen, pe bază de contract, pentru susţinerea entităţilor nonpro­fit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii, unităţilor de cult, pre­cum şi pentru acordarea de burse pri­vate, conform legii.

Aceeaşi posibilitate este acordată şi contribuabililor care, în anul 2010, au obţinut venituri din salarii sau asi­milate salariilor, care îşi pot exprima opţiunea prin completarea şi de­pu­ne­rea Formularului 230 ş Cerere privind destinaţia sumei reprezentând până la 2% din impozitul pe venitul anual şi deducerea cheltuielilor efectuate pentru economisirea în sistem colectiv pentru domeniul locativ.

×