Bugetul general consolidat a înregistrat, după primele patru luni ale anului, un deficit de 9,35 miliarde lei, respectiv 1,8% din PIB, cu 0,3% mai sus faţă de soldul negativ de la finele primului trimestru, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice.
Veniturile bugetare au însumat 53,22 miliarde de lei, în scădere nominală cu 6,6% faţă de rezultatul din primele patru luni ale anului trecut, în timp ce cheltuielile au urcat cu 11,7%, la un total de 62,57%.
Surprinzător este că, deşi salariile bugetarilor au fost îngheţate şi guvernanţii vorbeau şi despre o îngheţare a numărului de posturi în administraţia publică, în intervalul ianuarie-aprilie, cheltuielile de personal au avansat cu 16,2%, la 17,01 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile de capital (investiţii) au avut cea mai amplă scădere dintre capitolele principale, de aproape 23%, la 4,3 miliarde de lei.
Majorări importante s-au înregistrat şi la cheltuielile cu asistenţa socială, de la 16,68 miliarde de lei în aprilie 2008 la 20,48 miliarde de lei după primele patru luni ale acestui an, respectiv cu 22,7%. În schimb, se observă o uşoară reducere a cheltuielilor cu bunuri şi servicii, de 0,4%, la 8,47 miliarde de lei.
În aprilie, veniturile bugetului general consolidat au avut o revigorare faţă de primele trei luni ale anului, acestea fiind în valoare de 15,2 miliarde de lei, comparativ cu ianuarie (14,8 miliarde de lei), februarie (11,2 miliarde de lei) şi martie (12,1 miliarde de lei). Încasările din TVA, principala resursă de venituri fiscale, au coborât nominal cu 14,2%, la 11,58 miliarde de lei, în timp ce încasările din accize au avut o revenire, depăşind cu 13% realizările din perioada de referinţă, pe fondul majorărilor aplicate pentru produsele din tutun şi anumite produse alcoolice.
Bugetul indică pentru primele patru luni sume primite de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate de 26,7 milioane de lei (aproximativ 6,3 milioane de euro).
Citește pe Antena3.ro