x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dependenţă - Gazprom, coşmarul Europei

Dependenţă - Gazprom, coşmarul Europei

09 Sep 2008   •   00:00

Gazprom prinde Europa într-un cleşte. Gigantul rus nu va putea fi ocolit în tentativa de a aduce în Uniunea Europeană gazele naturale din Nigeria, după ce a semnat un memorandum de înţelegere cu NNPCA, compania nigeriană de stat din acest sector, potrivit analiştilor citaţi de Vodomosti. Nigeria este unul dintre cei mai mari producători de gaze naturale din Africa, iar rezervele sale descoperite totalizează 5 trilioane de metri cubi de gaz, conform British Petroleum.



Gazprom prinde Europa într-un cleşte. Gigantul rus nu va putea fi ocolit în tentativa de a aduce în Uniunea Europeană gazele naturale din Nigeria, după ce a semnat un memorandum de înţelegere cu NNPCA, compania nigeriană de stat din acest sector, potrivit analiştilor citaţi de Vodomosti. Nigeria este unul dintre cei mai mari producători de gaze naturale din Africa, iar rezervele sale descoperite totalizează 5 trilioane de metri cubi de gaz, conform British Petroleum.

DIVERSIFICARE. UE speră ca gazul din Nigeria să aducă o scădere a dependenţei comunitare faţă de Rusia, actualmente unica sursă pentru Europa. "Aurul albastru" ar fi trebuit să ajungă în Vestul Europei prin gazoductul GALSI, care va lega Algeria ­ Sardinia ­ Italia, şi conducta Medgaz, care va uni Algeria de Spania. Aceste conducte trebuie să aducă gazul nigerian în UE în 2015, cu ajutorul conductei NIGAL, dintre Nigeria şi Algeria, cunoscută şi sub numele de conducta Trans-sahariană. De altfel, pe lîngă acordul cu firma petrolieră de stat din Nigeria, Gazprom a mai semnat în 2006 un acord şi cu Sonatrach, compania de stat din sectorul hidrocarburilor din Algeria. Conform înţelegerii, Gazprom ar putea lua parte la construcţia gazoductului Galsi. Momentan, Sonatrach deţine 41,6% din aceasta, iar restul este deţinut de companii italiene: Edison deţine 20,8%, Enel are 15,6%, Sfirs e proprietara a 11,6%, iar Hera Trading deţine 10,4%.

CONTROL.
"Nu este chiar aşa de rău pentru Europa dacă Rusia va face parte din consorţiul ce va construi conducta trans-sahariană. Ceea ce e mai rău este că Gazprom încearcă să obţină control asupra traseelor energetice din Africa către Europa", a spus Vitaly Kryukov, analist la compania Kapital. Apropierea de Nigeria a urmat acordurilor similare semnate cu Algeria şi Libia, doi dintre exportatorii-cheie de gaz şi petrol ai Africii. Gazprom a propus recent Libiei să cumpere toată producţia de gaze naturale a acestei ţări. Ulterior, Eni s-a oferit să realizeze împreună cu Gazprom o conductă care să aducă gazele libiene pînă în Italia.

GAZODUCTE. Gazprom realizează împreună cu companiile germane E.ON şi BASF gazoductul Nordstream, ce va lega Rusia de Germania pe sub Marea Baltică. O prelungire a acestuia va fi construită împreună cu Gasunie şi va ajunge în Olanda. De asemenea, Gazprom realizează împreună cu Eni gazoductul Southstream, care este concurent direct al Nabucco, proiectul sprijinit de UE, dar care ocoleşte Rusia. Southstream trebuie să lege Rusia de Bulgaria pe sub Marea Neagră. De aici, ramificaţia nordică va trece prin Serbia, Ungaria şi Austria, pînă la centrul de la Baumgartden, unde Gazprom deţine 50% din acţiuni. Conducta s-ar putea extinde şi în Bosnia şi Croaţia. Ramificaţia sudică trece prin Grecia, Marea Mediterană, pînă în Italia. În plus, săptămîna trecută, Valdimir Putin, primul ministru al Rusiei, a anunţat că a ajuns la un acord cu Uzbekistanul pentru realizarea unei conducte ce va transporta gaze din Turkmenistan şi Uzbekistan pînă în Rusia. Potrivit Ria Novosti, conducta va creşte exporturile de gaze din cele două state către Rusia de la 45 de miliarde de metri cubi pe an pînă la 80-90 de miliarde de metri cubi. În luna martie, Uzbekistanul, Kazahstanul şi Turkmenistanul au anunţat Gazprom că din 2009 vor vinde gazele la preţuri europene. La momentul actual, Gazprom cumpără gazul uzbek cu 160 de dolari pe mia de metri cubi şi cu 150 de dolari pe cel turkmen. România plăteşte 470 de dolari pe mia de metri cubi de gaze.

LIMITARE. "Rusia intenţionează să limiteze piaţa energetică", a declarat luni un înalt oficial al SUA, o dată cu vizita vicepreşedintelui Dick Cheney în Italia. "Ideea este că Rusia a depus eforturi să limiteze pieţele energetice, într-un fel de a spune, şi doreşte ca tranzitarea produselor energetice să se limiteze la cele (care trec) prin Rusia", a continuat oficialul sub protecţia anonimatului. "Ei vor ca toate produsele să străbată Rusia şi mulţi dintre noi sîntem de părere că ar trebui să existe diverse mijloace pentru accesarea acelor resurse. Nici o ţară nu ar trebui să domine în totalitate acele transporturi", a mai spus el.

Sîmbătă şi premierul rus, Vladimir Putin, a declarat că Europa este dependentă de resursele din Rusia. "Avem prea multe lucruri de care partenerii noştri nu pot pur şi simplu sau le este foarte greu să se dispenseze", a spus Putin. El a enumerat: gazele naturale, petrolul, metalele, îngrăşăminte chimice, lemn, dar şi cooperarea din domeniul spaţial. "Staţia spaţială internaţională (ISS) nu poate exista fără lansatoarele noastre", a adăugat Putin.

×
Subiecte în articol: economic Rusia gazprom