x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dezvoltarea cercetării și inovării

Dezvoltarea cercetării și inovării

25 Oct 2017   •   13:10
Dezvoltarea cercetării și inovării

Producătorii din România se prezintă astăzi la târgurile internaționale cu noi modele de utilaje agricole. Un mare succes a fost înregistrat ș i d e culti­vatorul Dracula, recunoscut ca unul dintre produ­sele de top ale firmei Maschio Gaspardo , care combină avantajele agronomice cu fiabilitatea. 

„La o singură trecere, mașina prelucrează solul și pregătește patul germinativ, mărunțește, afânează, nivelează solul și gestionează foarte bine resturile vegetale, în vederea semănatului”, explică reprezen­tanții companiei. Cultivatorul Dracula este fabricat în două variante: Dracula 400, cu lățimea de lucru de 4 m, și Dracula 600, cu lățimea de lucru de 6 m. Mașina are integrate, pe lângă cele două rânduri de organe active, și două rânduri de discuri crestate independente cu diame­trul de 610 mm. Varianta 400 este dotată cu 18 discuri, iar varianta 600 cu 26 de discuri. Cultivatorul Dracula a fost modernizat în cadrul unui proiect de cercetare „Tehnologie conservativă de prelucrare a solului”, condus de Universitatea Politehnica din București, în parteneriat cu USAMVB din Timișoara, Institutul Național de Cercetare-Dez­voltare pentru Mașini și Instalații destinate Agriculturii și Industriei Alimentare și compania Maschio-Gaspardo România. În valoare totală de 1.457.500 de lei, cu durata de trei ani. 
Succesul domeniului întărește universitățile 
Politehnica București și-a triplat numărul de candidați în ultimii trei ani, față de situația de acum 15 ani, când intrase, de asemenea, în declin. „Universitatea avea până la 10.000 de studenți în urmă cu 15 ani, iar acum am depășit 30.000, în ultimii trei ani, în toate ciclurile de studiu, de la licență la doctorat. Important e faptul că nu doar numărul studenților de la Politehnică a crescut, ci și calitatea lor. Pe lângă specializările la modă, despre care tinerii aud în mass-media, Automatică, Electronică și Calculatoare sau Transporturi, de trei ani se caută foarte mulți ingineri chimiști, specialiști în Ingineria Materialelor - fosta Metalurgie , dar și în Mecanică, inclusiv Mecanică Agricolă, domeniu care aproape a dispărut în anii 90, iar acum este căutat pe piața românească de marile companii care produc utilaje de ultimă gene­rație”, explică Mihnea Costoiu, rectorul UPB. Studenții pot, astfel, să lucreze direct cu viitorii angajatori și să participe la proiectele importante, precum modernizarea cultivatorului Dracula. 
 

×