x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Discount la vânzarea Petrom

Discount la vânzarea Petrom

de Daniela Ivan    |    19 Iul 2011   •   21:00
Discount la vânzarea Petrom

Vanzarea celor 9,84% din actiunile Petrom pe care statul roman le-a scos pe Bursa nu a mers prea bine in primele zile, asa ca Guvernul a stabilit ieri un pret minim de 0,3708 lei/actiune. Pretul minim de subscrie­re a fost stabilit ca media cotatiilor de la BVB din ultimele 52 de saptamani. Subscriptia se va incheia vineri, iar statul poate strange o suma cuprinsa intre 610 milioane euro (daca toate actiunile s-ar fi tran­zac­tionat la pretul maxim) si 484 milioa­ne euro, daca toate se vand la pret mi­nim. Oferta va fi considerata in­cheiata cu succes daca se vor cum­para peste 80% din actiunile scoase la vanzare. In caz contrar, procesul de listare la bursa a 9,84% din capitalul Petrom va fi reluat abia anul viitor. Din cele 5,57 miliarde actiuni, care fac obiectul ofertei, 85% sunt destinate investitorilor institutionali, iar restul de 15% – micilor investitori. Subscrierea se realiza prin interme­diul caselor de brokeraj BT Securities, EFG Eurobank Securities, Romca­pital si CEC Bank si este cea mai mare din istoria bursei romanesti.

In ciuda inceputului nu foarte bun, ministrul Economiei, Ion Ariton, se asteapta la vanzarea integrala a titlurilor. 'Pot sa va spun ca, in pri­me­le zile, gradul de subscriptie a fost mai mic. Stiti foarte bine, in general subscrierile se fac in ultimele zile, de aceea ne-am si pastrat aceasta prero­ga­tiva a Guvernului ca, in ultimele trei zile inainte de termenul final de subscriere, sa facem modificarea si sa anuntam pretul minim, pentru ca in ­general in ultimele doua si trei zile se fac subscrierile. Sunt convins ca vor depasi acel 80%, deci va fi o subscriere 100% si va fi o actiune reusita aceasta vanzare a actiunilor', a spus Ari­ton. Acesta a amintit si doua elemente care tin de dezvoltarea companiei OMV Petrom – prelungirea cu inca cinci ani a perimetrului de explorare Neptun in bazinul Marii Negre si descoperirea zacamantului de gaze na­turale din judetul Gorj. 'Aceste doua elemente, precum si evolutia eco­nomica a Romaniei ne in­drep­ta­tesc sa credem ca vanzarea pe bursa a actiunilor va fi un succes', a mai spus Ariton.

Banii luati de stat din vanzarea actiunilor Petrom vor fi utilizati pentru acoperirea deficitului bugetar. 'Aceste sume incasate din privatizari vor merge pentru a finanta deficitul bugetului consolidat. In momentul in care acesti bani ajung in bugetul consolidat, va scadea presiunea pe buget si se vor putea folosi sume alocate pentru investitii mult mai mari in perioada urmatoare', a afirmat mi­nistrul Economiei.

Conform anuntului de vanzare, oferta va fi considerata finalizata cu succes in cazul in care, la data in­chi­derii sale, au fost subscrise in mod va­labil minimum 80% din actiunile oferite. Procesul de listare la bursa a 9,84% din capitalul Petrom va fi re­luat abia anul viitor, in cazul in care statul nu va reusi sa vanda minimum 80% din titlurile ofertate, a declarat Dan Lazar, secretar de stat in Ministerul Finantelor. 'Daca nu va fi vandut cel putin 80% din actiuni, iar pre­tul nu il depaseste pe cel minim, tranzac­tia nu va mai avea loc, ci va fi reluata anul viitor', a declarat secretarul de stat.

'Oferta publica pentru vanzarea a jumatate din participatia statului roman la Petrom reprezinta un nou moment important al unei reveniri economice remarcabile', potrivit Financial Times. Vanzarea 'ar­gi­nt­a­riei familiei' a fost dureroasa pentru statul roman, dar nu la fel de mult pre­cum taierile bugetare dupa in­cheie­rea unui acord cu Fondul Mo­ne­tar International in 2009, care au inclus diminuarea platilor sociale si o reducere de 25% a salarilor in secto­rul public. Medicamentul amar func­tio­neaza pentru Romania, po­trivit FT. Cotidianul britanic a dat ca exemplu masurile dure de reducere a chel­tuie­lilor din Romania pentru re­for-me­le pe care ar trebui sa le faca Grecia pentru a iesi din capcana bu­ge­tara in cativa ani.

×
Subiecte în articol: economia