Interesul investitorilor la Bursa de Valori Bucuresti este tinut
in "reanimare" de eventualitatea cresterii prin lege a pachetului maxim de actiuni care poate fi detinut la o Societate de Investitii Financiare (SIF). Brokerii vor sa vada ca sa creada. Desi mai putin atractive ca anul trecut,
dividendele SIF sunt mai actuale.
|
DECLIN. Dupa cresterea spectaculoasa de la inceputul anului, cotatia actiunilor a luat-o in jos |
Actiunile cotate la Bursa au inceput saptamana aceasta cu o scadere de 2%. Cel mai mic (-1,3%) a fost reculul actiunilor celor 5 SIF, produs spre inchidere, dupa ce, toata ziua, indicele BET - FI, care urmareste evolutia actiunilor cotate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), a oscilat in jurul lui 0%.
Scaderile SIF-urilor se datoreaza trecerii datelor de inregistrare a actionarilor cu drept de a participa la adunarile generale.
Pe de alta parte, BET - FI a avut cel mai bun comportament si saptamana trecuta, ca urmare a unei promisiuni guvernamentale.
PERSPECTIVE. Brokerii inca trateaza cu optimism prudent declaratia presedintelui Comisiei de buget- finante a Senatului, Varujan Vosganian, potrivit caruia Guvernul sustine propunerea de ridicare pana la 5% a pachetului maxim de actiuni care poate fi detinut de un singur actionar al SIF.
"Sunt multi jucatori care sunt interesati de SIF-uri si multi stau pe fotolii inalte", spune Marius Plugaru, directorul general al societatii de brokeraj IEBATrust, intrebat cat de curand ar putea fi promulgata legea care sa cuprinda si mult asteptata prevedere.
Fata de viteza banilor la Bursa, perspectiva este inca indepartata.
Mai apropiate sunt adunarile generale ale actionarilor SIF, de vineri. Vor fi propuse dividende brute de 500 de lei / actiune la SIF Banat-Crisana, de 600 de lei pe actiune la SIF Moldova si de 650 de lei la SIF Oltenia.
Nu-s de refuzat, chiar daca sunt prea mici fata de preturile actuale.
MIZA SIF. SIF-urile sunt adevarate mine de aur si cine le administreaza capata o putere impresionanta asupra economiei romanesti. Activul lor net pe 2004 depaseste 785 milioane de euro. Numai participatiile la societati listate la bursa, in instrumente monetare si in obligatiuni valoreaza aproape 590 de milioane de euro. SIF-urile mai au pachete importante si adeseori majoritare si la alte companii, ca si cash echivaland cu multe zeci de milioane de euro.
Cu un prag de 5% al detinerii maxime, administratorii SIF ar putea fi alesi de 10-15 actionari semnificativi, care nu ar mai fi obligati sa acumuleze pachete de actiuni prin intermediari. Fondurile straine slovene si cehe au fost deja semnalate la SIF Banat - Crisana, respectiv SIF Oltenia. La SIF Transilvania se da o lupta acerba (inclusiv prin tribunal) intre actuala conducere si, cel putin aparent, un investitor roman.
CONSOLARE. La dezbaterile privind modificarea Codului Fiscal, senatorii din Comisia de buget-finante si ministrul Finantelor Publice au convenit ca impozitul majorat de la 1% la 10% pe castigurile bursiere sa fie aplicat numai tranzactiilor initiate dupa 1 mai. "Persoanele care achizitioneaza actiuni pana la 1 mai vor putea dupa aceea sa le vanda cu impozitare de 1%", a precizat Varujan Vosganian. Mai sunt insa de vazut care vor fi detaliile respectarii acestei promisiuni, ca si a celei privind pragul maxim de detinere la SIF.