x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dobanzile de-abia acopera rata inflatiei

Dobanzile de-abia acopera rata inflatiei

19 Mai 2005   •   00:00

Bancile au scazut puternic dobanzile la depozite in ultima vreme. Cu toate acestea, bonificatiile la depozitele populatiei reusesc sa acopere rata inflatiei.

  • de IOHANNA ONACA PURDEA
  • ECONOMIC/BUSINESS

  • POZITIE. Vicepremierul Copos cere bancherilor sa dea credite mai ieftine firmelor
    Cele mai mici rate de dobanda practicate de banci pentru depozitele atrase ofera, in prezent, un castig real, ele fiind sub inflatia programata pentru perioada urmatoare doar in cazul unui derapaj al tintei de inflatie la 8%, a afirmat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, prezent la Targul de Bani. Isarescu a aratat ca, la o inflatie de 7% in 2005, rata anualizata de crestere a preturilor de consum se ridica la 5,3%, nivel sub minimul dobanzilor din piata. Guvernatorul bancii centrale s-a aratat multumit de evolutia economiilor, chiar daca dinamica acestora a fost inferioara cresterii economice si s-a marit decalajul dintre ponderea in PIB a investitiilor si gradului de economisire.

    DOBANZI. In Romania se pastreaza inca o diferenta mare intre nivelul dobanzilor practicate la credite si cele acordate la depozite, diferenta de 7-8 puncte procentuale. "Daca Banca Nationala a redus dobanda de interventie, de ce nu s-a intamplat acelasi lucru si cu bancile comerciale? Mediul de afaceri se intreaba de ce primeste credite pentru investitii cu dobanzi de 15%? A sosit momentul ca bancile sa reduca dobanzile la credite in Romania, sa castige din volum, nu din marje si sa se apropie de nivelul dobanzilor acordate de bancile din Uniunea Europeana", a declarat vicepremierul George Copos.

    Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, a explicat ca diferenta dintre dobanzile percepute la credite si cele acordate la depozite nu se poate reduce de la o zi la alta, ci treptat. Bancile trebuie sa suporte costuri ridicate pentru garantarea fondurilor, pentru rezerva minima obligatorie si pentru constituirea de provizioane. "Aceste 7-8 procente (n.r. - diferenta dintre dobanda perceputa la credite si cea acordata la depozite) sper sa fie reduse cu 1%-2% in urmatoarele sase, sapte luni. Trebuie sa depunem eforturi mari, sa facem investitii serioase, ca serviciile noastre sa fie competitive, la nivelul Uniunii Europene", a declarat Radu Ghetea.

    POZITIE. In replica apelului lansat de vicepremier, presedintele HVB Bank, Dan Pascariu, a aratat ca bancile sunt institutii care urmaresc obtinerea profitului dupa aceleasi reguli ca si firmele unde vicepremierul este actionar. "Cum ar reactiona domnul Copos, ca om de afaceri, daca i-am cere sa-si reduca profiturile la hotel si la fabrica, prin scaderea preturilor la camere si motoare", a spus Pascariu. La randul sau, presedintele Bancpost, Mihai Bogza, a aratat ca bancile sunt, de fapt, agenti economici si nu "institutii de binefacere".

    PRIVATIZARI
    Veniturile din privatizare ar putea fi varsate intr-un fond de rezerva bugetar destinat marilor proiecte de restructurare si modernizare, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Guvernatorul BNR recunoaste ca exista inca o preocupare pentru problemele de convergenta nominala, in primul rand din perspectiva inflatiei, dar sustine ca Romania nu trebuie sa "performeze prea mult" in toate criteriile economice cerute de integrarea in UE. El considera insa ca o datorie publica spre 16% din PIB ar fi un nivel mult prea mic, in conditiile intarzierilor majore in restructurarea economiei romanesti. Astfel, oficialul bancii centrale a sugerat Executivului sa acopere nevoile curente printr-o emisiune de bonduri pe pietele externe si sa utilizeze fondurile din privatizari pentru proiecte majore.

    ×
    Subiecte în articol: economic