x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Două milioane de români nu lucrează

Două milioane de români nu lucrează

24 Mai 2008   •   00:00
Două milioane de români nu lucrează
Sursa foto: Marin Raica/

Aproape două milioane de români sînt apţi de muncă, dar nu lucrează în prezent, a declarat ieri ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian. Potrivit mi­nistrului, aceste persoane ar putea susţine programele investiţionale. “În primele luni din acest an am avut o dinamică a investiţiilor străine de 32%.



Aproape două milioane de români sînt apţi de muncă, dar nu lucrează în prezent, a declarat ieri ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian. Potrivit mi­nistrului, aceste persoane ar putea susţine programele investiţionale. “În primele luni din acest an am avut o dinamică a investiţiilor străine de 32%. Am recomandat investitorilor să traverseze Carpaţii, în Moldova şi în alte zone”, a spus Vosganian la masa rotundă “Evo­lu­ţi­ile socio-economice din România: valorificarea opor­tu­ni­tă­ţi­lor oferite de Strategia Lisabona a UE pentru dezvoltare şi locuri de muncă”.


Stimulente. Potrivit lui Du­mitru Cos­tin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), defici­tul de forţă de muncă va fi greu de acoperit cu persoanele din zonele rurale, care nu au calificarea necesară pentru a acoperi necesarul de resurse umane. Potrivit preşedintelui Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR) din România, Ovidiu Nicolescu, lipsa forţei de muncă şi lipsa de calificare a acesteia ar putea bloca dezvoltarea economică în ur­mă­torii ani. “Peste 80% din firmele din România nu reuşesc să-şi asigure resursa umană necesară”, a declarat Ni­colescu. Potrivit lui Ovidiu Nicolescu, în mediul rural sînt disponibili peste 500.000 de tineri, care ar trebui calificaţi în meserii pentru care există cerere. O altă soluţie ar putea fi aducerea de mun­ci­tori din Moldova şi Ucraina. Pe de altă parte, Dumitru Costin susţine că aproximativ 50% din veniturile salariaţilor din România sînt re­pre­zen­tate de stimulente, sporuri sau bonificaţii, cu mult peste media europeană de 18%-20%, iar salariul de bază este doar 50% din totalul veni­tu­rilor. Costin susţine că România este pe primul loc în Uniunea Europeană la salariile primite de angajaţi “în plic”.

×
Subiecte în articol: economic