Aproape două milioane de români sînt apţi de muncă, dar nu lucrează în prezent, a declarat ieri ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian. Potrivit ministrului, aceste persoane ar putea susţine programele investiţionale. “În primele luni din acest an am avut o dinamică a investiţiilor străine de 32%.
Aproape două milioane de români sînt apţi de muncă, dar nu lucrează în prezent, a declarat ieri ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian. Potrivit ministrului, aceste persoane ar putea susţine programele investiţionale. “În primele luni din acest an am avut o dinamică a investiţiilor străine de 32%. Am recomandat investitorilor să traverseze Carpaţii, în Moldova şi în alte zone”, a spus Vosganian la masa rotundă “Evoluţiile socio-economice din România: valorificarea oportunităţilor oferite de Strategia Lisabona a UE pentru dezvoltare şi locuri de muncă”.
Stimulente. Potrivit lui Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), deficitul de forţă de muncă va fi greu de acoperit cu persoanele din zonele rurale, care nu au calificarea necesară pentru a acoperi necesarul de resurse umane. Potrivit preşedintelui Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR) din România, Ovidiu Nicolescu, lipsa forţei de muncă şi lipsa de calificare a acesteia ar putea bloca dezvoltarea economică în următorii ani. “Peste 80% din firmele din România nu reuşesc să-şi asigure resursa umană necesară”, a declarat Nicolescu. Potrivit lui Ovidiu Nicolescu, în mediul rural sînt disponibili peste 500.000 de tineri, care ar trebui calificaţi în meserii pentru care există cerere. O altă soluţie ar putea fi aducerea de muncitori din Moldova şi Ucraina. Pe de altă parte, Dumitru Costin susţine că aproximativ 50% din veniturile salariaţilor din România sînt reprezentate de stimulente, sporuri sau bonificaţii, cu mult peste media europeană de 18%-20%, iar salariul de bază este doar 50% din totalul veniturilor. Costin susţine că România este pe primul loc în Uniunea Europeană la salariile primite de angajaţi “în plic”.
Citește pe Antena3.ro