România va înregistra anul acesta o scădere economică de circa 2%, iar anul viitor va avea o creştere de 1,2%, conform estimărilor prezentate ieri de economistul-şef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel. „România ar putea să înregistreze o creştere timidă în 2011, de doar 1,2%, după doi ani de declin în care economia s-a contractat în termeni reali cu circa 9%”, a spus Anghel. El a precizat că îşi bazează această estimare pe investiţiile realizate de companiile private, în timp ce consumul gospodăriilor populaţiei va consemna cel mai probabil doar un avans marginal. Atragerea de noi investiţii străine directe, în condiţiile în care mediul intern va fi unul stabil, creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene şi îndeplinirea reformelor structurale cuprinse în actualul, dar şi probabil viitorul acord cu FMI şi UE sunt alte elemente cheie pentru reluarea creşterii economice în 2011.
Lucian Anghel a precizat că la sfârşitul acestui an ţara noastră va înregistra o creştere la 7,7%-8% a inflaţiei. Veştile sunt un pic mai bune pentru 2011, când „un efect de bază favorabil va determina reducerea vizibilă a inflaţiei din trimestrul al treilea, dar cu toate acestea sunt şanse destul de mari ca ea să rămână în afara ţintei la finalul anului următor”. Doar un efect cumulat favorabil venit din partea preţurilor volatile ar putea determina intrarea inflaţiei în banda 3% plus sau minus 1 punct procentual.
Sectorul construcţiilor nu îşi va reveni anul viitor potrivit raportului macroeconomic, iar industria ar putea creşte cu 3%-4%. „Ieşirea din recesiune va fi anevoioasă şi presărată cu măsuri nepopulare pe care guvernul va trebui să le implementeze pentru ca România să poată atinge ţinta de deficit bugetar de 4,4% din PIB”, este concluzia prezentată de Lucian Anghel.