x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Economia României îşi revine prea lent

Economia României îşi revine prea lent

de Daniela Ivan    |    09 Mar 2011   •   20:39

Economia României va creşte puţin în acest an, dar vestea proastă este că ţările din jur şi-au revenit mai repede decât noi, le-a spus Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, investitorilor de la AmCham. Această revenire prea lentă se traduce prin întârzieri în fluxurile investiţiilor străine directe, pentru că investitorii preferă zone mai sigure şi cu o predictibilitate mai mare, dar şi printr-o recuperare mai lentă a încrederii şi a moralului atât în cazul companiilor, cât şi al populaţiei.

România va înregistra anul acesta o creştere economică de 0,6% şi o inflaţie de 5%, a declarat şi economistul-şef al ING Bank, Nicolae Chidesciuc.

„Anul acesta, toate sectoarele din economie vor creşte, mai puţin cele din construcţii, care vor fi pe minus. În rest, vor creşte toate. Chiar şi agricultura va cunoaşte o uşoară creştere”, a declarat Nicolae Chi­desciuc. Preşedintele Consiliului Fiscal le-a mai spus investitorilor străini că reducerile de personal din sistemul public au fost printre elementele-cheie ale reformei.

România a intrat în criză cu un apa­rat bugetar prea stufos, puţin eficient şi suspectat de corupţie în anu­mi­te zone. De exemplu, Franţa, la o po­pulaţie triplă, are 990 de angajaţi în Finanţe. Anglia are 1.200, Germania are 1.300. România are 1.432 de an­gajaţi, potrivit unor calcule ale or­ganismelor financiare interna­ţio­nale.

Dintr-un grafic prezentat de Ionuţ Dumitru se observă că dacă în 2005 numărul bugetarilor era de 1.240.000, în 2008 acesta a atins valoarea de 1.400.000 şi, în ciuda eforturilor de­puse, acesta nu a reuşit să scadă până în septembrie 2010. De observat că între ianuarie şi aprilie 2009 numărul personalului a crescut, în ciuda eforturilor care mergeau în direcţia inversă. La sfârşitul lunii ianuarie 2011, numărul de bugetari ajunsese la circa 1.260.000.

×
Subiecte în articol: economia