x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Energia înfundă industria

Energia înfundă industria

03 Aug 2009   •   00:00
Energia înfundă industria
Sursa foto: Daniel Mihăilescu/AFP Photo



În timp ce companiile de stat din domeniul energiei huzură şi anunţă profituri pe timp de criză, industria românească se scufundă din cauza preţurilor mari la utilităţi, care fac societăţile româneşti necompetitive.
Industria românească se chinuieşte să su­pra­vieţuiască, în condiţiile în care companiile energetice ale statului român estimează profituri pe linie, iar în anumite ca­zuri prezentând creşteri spectaculoase.

Pa­tro­na­tele sunt foc şi pară din cauza preţurilor mari la utilităţi, în condiţiile în care preţurile pe bursele internaţionale au scăzut simţitor. "O scădere a preţurilor cu 10%-15% este perfect po­si­bilă şi ar face întreprinderile româneşti mai competitive, astfel încât să se poată redresa", ne-a declarat Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).


LA GAZ SE HUZURĂ
Iar datele postate la şase luni de companiile din subordinea ministerului Economiei îi dau dreptate. Romgaz a afişat în primele şase luni un profit net de 323,8 milioane de lei, în creş­te­re cu 13,6%, de la 285 milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut. Ba, mai mult, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli publicat în Monitorul Oficial, Romgaz estimează un profit net la finele lui 2009 de 727,2 milioane de lei, în condiţiile în care în 2008 a avut un profit net de 537,29 milioane de lei, iar în 2007 - de 509,55 milioane de lei. De menţionat că Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a scăzut preţul gazelor cu 3% din luna mai, ieftinire considerată prea mică de Comisia de Cercetare a Abuzurilor, Corupţiei şi pentru Petiţii a Camerei Deputaţilor, şi cu 5% de la 1 iulie, considerată tot prea mică de industriaşi.

Transgaz, transportatorul naţional de gaze naturale, este un alt exemplu. Ioan Rusu, directorul general al companiei, a declarat recent că estimează un avans de 10%-12% al profitului în 2009, de la rezultatul de 239 milioane de lei în 2008. Dacă e să ne luăm după bugetul de venituri şi cheltuieli din Monitorul Oficial, compania aşteaptă în acest an un profit net chiar de 313,8 milioane de lei.


CRITICA ENERGIEI PURE
Domeniul energiei electrice nu este ocolit de critici, mai ales că la electricitate nu s-a operat nici o ieftinire în acest an. Aici, Nuclearelectrica, operatorul centralei nuclear-electrice de la Cernavodă, a postat în primul semestru un pro­fit net de 140 milioane de lei, în creştere cu 33% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la ve­nituri de 473 milioane de lei, în urcare cu 22%. În 2008, societatea a avut un profit de 103 mi­lioane de lei. Deja compania şi-a depăşit ţin­ta de profit net din bugetul publicat în Monitorul Oficial, care este de 111,6 milioane de lei.

Transelectrica, transportatorul de curent electric din România, are în bugetul de venituri şi cheltuieli un profit net estimat de 56,7 mili­oa­ne de lei, cu 40% peste cel de 39,34 milioane de lei realizat în 2008. Pe lângă acestea, Hidroelectrica estimează un profit net de 59 mili­oa­ne de lei, iar profitul Complexului Energetic Turceni aproape îl ajunge pe cel al celui mai ieftin producător din ţară, cu 45 de milioane de lei preliminate, faţă de 18 milioane de lei în 2008. Deocamdată, la şase luni, a avut un rezultat net de 18 milioane de lei. La Complexul Energetic Rovinari se doreşte un profit net de 18,2 milioane de lei în acest an, faţă de 1,041 milioane de lei în 2008. Ba, mai mult, o serie de producători, în special din sectorul termocentralelor, cer Autorităţii ANRE majorarea preţurilor la energia livrată furnizorilor, iar instituţia analizează solicitarea.


DISPONIBILIZĂRI

Preţurile mari la energie sunt unul dintre mo­tivele pentru care firmele dau oameni afa­ră, în condiţiile în care Consiliul pentru IMM-uri estimează că încă 115.000 de firme vor dis­pă­rea sau îşi vor suspenda activitatea până la finele anului. "Şi în următoarea perioadă a anului vom asista la disponibilizări mari, pentru că sunt singura sursă de reducere a cheltuielilor, în condiţiile în care energia, combus­ti­bi­lul, creditul nu se ieftinesc", spunea Ovi­diu Nicolescu săptămâna trecută. Cele mai mari probleme le au firmele din industrie. Uniunea Generală a Industriaşilor din România (UGIR-1903) anunţa în luna mai că cele cinci ramuri principale ale economiei (IT, construcţie de maşini, industrie textilă, meta­lur­gică şi chi­mică) "sunt în cădere liberă", înregistrând diminuări cu mult peste media europeană.

×
Subiecte în articol: economic