UPDATE 17:36 - "Va asigur ca nu am dat niciun fel de spaga nici domnului Vulpescu, nici domnului Ponta. A fost o licitatie transparenta, de altfel, prima televizata din Romania. Va asigur ca vom mentine toate echipele sportive ale Oltchimului", a declarat Dan Diaconescu
UPDATE 17:11 - Punctajul maxim pentru cumpararea a 54 la suta din actiunile Oltchim a fost inregistrat de Diaconescu Dan Cristian, care a oferit 203.149.054 lei, cu peste 15 la suta mai mult decat urmatorul ofertant, a anuntat Remus Vulpescu, presedintele OPSPI.
Imediat dupa anuntul facut de Vulpescu, Dan Diaconescu a declarat ca ar dori ca o parte din suma oferita pentru achizitionarea pachetului majoritar de la Oltchim, sa fie indreptata catre plata salariilor restante ale angajatilor.
Pentru creanta AVAS nu au existat oferta, deci aceasta nu se vinde, iar pretul minim nu se anunta. Pentru creanta Electrica a existat doar oferta Chimcomplex, de 202 milioane, care are varianta de a mai licita o singura data. Suma finala va fi apoi comparata cu pretul solicitat de Electrica. Chimcomplex nu a mai licitat peste aceasta suma. Pretul minim pentru care Electrica SA este mai mare decat suma oferita de Chimcomplex, prin urmare creanta Electrica SA NU SE VINDE.
Conform Income Magazine, suma minima solicitata de Electrica SA pentru vinderea creantei de la Oltchim era de peste trei ori mai mare decat oferta Chimcomplex, mai exact 660 de milioane de lei.
UPDATE 16:10 - Surse Antena3 sustin ca patronul televiziunii OTV a avut cea mai buna oferta. Licitatia cu strigare nu va mai avea loc.
UPDATE 16:08 Wojciech Zaremba, reprezentantul grupului german PCC SE, deseneaza pe o foaie de hartie in asteptarea anuntului final pentru desemnarea castigatorului la licitatia pentru Oltchim.
PCC a fost chemat de conducerea OPSPI pentru clarificari, insa acum reprezentantii statului discuta cu cei ai omului de afaceri Stefan Vuza.
PCC SE este actionar minoritar al combinatului valcean, cu circa 18% din titluri. Compania a oferit in total 13,4 milioane, atat pentru pachetul majoritar, cat si pentru creantele AVAS si Electrica. In ultimii patru ani compania a fost acuzata atat de catre ministerul Economiei, cat si de catre conducerea Oltchim, de actiuni ostile la adresa combinatului. PCC s-a opus conversiei in actiuni pentru creanta AVAS. Aceasta este de 250 de milioane de euro, in vreme ce creanta Electrica este de 150 milioane de euro. Statul a obtinut acordul Comisiei Europene pentru conversia creantei AVAS, insa in august nu a mai dorit acest lucru, din cauza riscurilor de litigii cu actionarii minoritari si cei de pe bursa. (Daniel Ionascu)
UPDATE 16:06 - Seful OPSPI, Remus Vulpescu, i-a chemat pe reprezentantii PCC SE si Chimcomplex pentru clarificari. El a sosit in sala unde a facut acest anunt, insa a remarcat imediat ca nu se afla nimeni din partea companiei controlate de omul de afaceri Stefan Vuza. Cand presa a inceput sa-l asalteze, a spus scurt ca un prim anunt va fi facut in 15-20 de minute. Ulterior a plecat in sala unde discuta comisia de privatizare. Intre timp a primit vestea si Vuza. Acesta nu se mai afla in sala. Se gaseste, insa, Wojcech Zaremba - reprezentantul PCC, inca se afla la masa. (Daniel Ionascu)
UPDATE 14:31 - Dan Diaconescu, care a oferit 203 milioane lei pentru cei 54% din Oltchim, s-a retras sa discute impreuna cu avocatii sai, in vreme ce Wojcech Zaremba, reprezentantul celor de la PCC SE, discuta cu reprezentantii presei pe hol. Ocazional mai saluta cu voiosie cate un ziarist pe care il recunoaste.
PCC a oferit doar 13,4 milioane de lei pentru toate cele trei active scoase la licitatie, atat pentru actiuni, cat si pentru creantele AVAS si Electrica.(Daniel Ionscu)
UPDATE 14:16 -Omul de afaceri Stefan Vuza nu a licitat pentru creanta de 250 milioane de euro a AVAS deoarece aceasta nu ar avea nicio garantie in cazul deschiderii procedurii de insolventa asupra combinatului Oltchim.
"Aceasta a fost strategia noastra. In caz de insolventa, creanta AVAS este un pic cam chirografara, pe cand creanta Electrica are garantii ferme", a spus Vuza.
Dan Diaconescu.
Vuza a oferit 202 milioane lei pentru creant Electrica, prin compania sa Chimcomplex. (Daniel Ionscu)
UPDATE 13:25 - Oferta lui Dan Diaconescu pentru pachetul de actiuni la Oltchim SA este de 203.149.054 lei. Oferta este pentru cumpararea actiunilor statului la combinatul chimic, nu si pentru cele doua creante.
Oferta PCC SE , varianta cumpararii in bloc a celor trei active (actiuni, plus creante) 42,9 milioane lei. Compania PCC, actionar minoritar al Oltchim, a depus oferta atat pentru cumpararea actiunilor detinute de Ministerul Economiei la Oltchim, cat si pentru preluarea creantelor AVAS si Electrica asupra combinatului chimic, evaluate la 410 milioane de euro.
Chimcomplex a oferit:
- pentru cumpararea individuala a pachetului de actiuni ofera 18.810.097 lei
- pentru cumparare in bloc este 221.476.597 lei. Vulpescu a spus ca oferta trebuia facuta pentru cele trei active
Aisa Invest a oferit:
- pentru pachetul de actiuni detinut de Ministerul Economiei a oferit suma de 30 milioane lei
- pentru achizitie in bloc nu oferteaza.
Comisia se va retrage si va reveni dupa analiza documentatiilor.
UPDATE 13:10 - "Este posibil sa urmeze o licitatie cu strigare. Va rugam sa nu va lasati prada unor impulsuri. Licitati doar cat va permiteti. Avand in vedere importanta covarsitoare a privatizarii Oltchim, OPSPI va sesiza si organele penale daca ofertele sunt fictive", a spus Remus Vulpescu.UPDATE 12:42 - "De ce aceasta metoda de privatizare? Care sunt riscurile actualei proceduri de privatizare? Oltchim este o societate comerciala cu activ net negativ, perspective foarte slabe de continuare a activitati si perspective si mai slabe de redresare. Datoria Oltchim de peste 700 mil euro este unul dintre elementele inspaimantatoare pentru orice investitor. O conversie a creantelor asupra combinatului Oltchim este o idee buna si un procedeu prin care se amelioreaza situatia oricarei companii, creste bancabilitatea, dar in cazul Oltchim ar fi fost buna numai in masura in care ar fi inclus macar cea mai mare parte a creantelor. Noi vorbeam simpla conversie a unei singure creante de 250 mil euro, ar fi diluat de 65 de ori actionarii minoritati si de aici riscul de litigii. Combinatul Oltchim ar fi ramas cu datorii de 450 mil euro si ar fi ramas expus celorlati creditori. Este ideal ca adjudecarea sa se faca si pentru creanta AVAS 250 mil euro si creanta Electrica de 150 mil euro. Avem doar din partea unui ofertant oferte de cumparare a celor doua creante (n.red. PCC)", a declarat presedintele OPSPI, Remus Vulpescu.
Ora 12:30 - Licitatia a inceput dupa o intarziere de 30 de minute.
UPDATE 12:10 - Licitatia ar fi trebuit sa inceapa la ora 12:00, dar va fi o intarziere de circa 30 de minute pentru definitivarea unor proceduri administrative, a anuntat seful OPSPI, Remus Vulpescu.
Comisia de privatizare a Oltchim nu a mai avut loc la masa
UPDATE 11:25 - Toate cele patru ofert depuse pentru privatizarea Oltchim au fost acceptate. Este vorba despre ofertele PCC, Chimcomplex, AISA Invest si cea a presedintelui PP-DD Dan Diaconescu.
UPDATE 10:51 - Participantii la licitatia pentru privatizarea Oltchim vor fi anuntati astazi, la ora 11:00, a declarat seful OPSPI, Remus Vulpescu, la Ministerul Economiei. "Am verificat documentele de participare la privatizare, iar participantii calificati vor fi anuntati la ora 11.00", a spus Vulpescu.
Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie organizeaza astazi, la ora 12:00, licitatia pentru vanzarea a 54,8062% din capitalul social al combinatului Oltchim Ramnicu Valcea.
Companiile PCC, Chimcomplex, AISA Invest si presedintele PP-DD Dan Diaconescu au depus, ieri, oferte pentru privatizarea Oltchim.
Daca nu se va adjudeca astazi, combinatul Oltchim va intra in administrare speciala.
Presedintele comisiei de analiza a ofertelor, Remus Vulpescu, a declarat joi ca "statul mizeaza pe implicarea unor investitori de buna-credinta".
Ofertantii combinatului Oltchim au fost chemati, joi noapte, la Ministerul Economiei, pentru a clarifica niste probleme depistate in dosarele depuse pentru achizitionarea combinatului. Daca neregulile gasite nu vor fi remediate pana vineri, la ora 10.30, ofertantii risca sa nu mai participe la licitatia care va incepe la pranz.