Aproximativ o sută de agricultori au pichetat ieri sediul Ministerului Agriculturii, cerând autorităţilor subvenţii pentru legumicultură, pomicultură şi zootehnie, achitarea subvenţiilor restante din 2007, precum şi majorarea subvenţiei pentru motorină sau reducerea accizei.
Aproximativ o sută de agricultori au pichetat ieri sediul Ministerului Agriculturii, cerând autorităţilor subvenţii pentru legumicultură, pomicultură şi zootehnie, achitarea subvenţiilor restante din 2007, precum şi majorarea subvenţiei pentru motorină sau reducerea accizei.
Nu vom mai accepta bătaia de joc a autorităţilor şi vom continua protestele până când agricultura românească va fi subvenţionată la nivelul celei europene, a explicat Nicolae Ştefan, preşedintele Federaţiei Agrostar. Acesta a spus că, dacă cererile agricultorilor nu vor fi rezolvate, fermierii vor organiza un marş cu utilaje agricole la nivel naţional, precum şi proteste la Bruxelles, la sediul Comisiei Europene. Agricultorii au adus cu ei o mică tarabă cu fructe şi legume, un coşciug pe care scrie “agricultura” şi “zootehnia” şi o fanfară care a intonat muzică mortuară. Mai mult, sindicaliştii au fluierat şi au huiduit autorităţile, afişând pancarte pe care scria: “Vrem subvenţii, nu promisiuni” şi “Legume = viaţă”. “Agricultura a fost falimentată deliberat, pentru a fi trecută pe nimic în proprietatea diverşilor investitori, căderea producţiei agricole fiind rezultatul otrăvit al incompetenţei politicienilor de la Bucureşti”, a spus Nicolae Ştefan.
Guvernul a decis să aloce 60 de milioane de lei pentru subvenţionarea motorinei utilizate în agricultură cu un leu pe litru, însă fermierii susţin că nu este suficient. “Legislaţia nu permite şi reducerea accizelor, şi plata unor subvenţii. Vom prelungi subvenţia de un leu pe litru de motorină şi analizăm ce alte măsuri pot fi luate în acord cu ceea ce permite legislaţia europeană”, spunea săptămâna trecută Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor.
RESTANŢE. Federaţia Agrostar este nemulţumită de faptul că acum, când urma să înceapă plăţile directe către fermieri, la rectificarea bugetară, bugetul Ministerului Agriculturii a fost redus cu 450 de milioane de lei. Ministerul Agriculturii are datorii de aproximativ 6.000 de miliarde de lei din anul 2007, care reprezintă subvenţii şi plăţile pentru calamităţi. Astfel, ministerul are o restanţă de 3,8 miliarde de lei la cupoanele acordate fermierilor pentru culturile de toamnă, din care instituţia a achitat 80%, precum şi la subvenţiile pe cap de vacă şi de oaie, fiind neplătite 30% din cele circa 45 de miliarde de lei. La aceste restanţe se adaugă şi sprijinul financiar acordat agricultorilor în cazul calamităţilor care au afectat culturile de porumb şi floarea-soarelui în valoare de 300 de miliarde lei, din care nu s-a achitat nimic.
elena.stan@jurnalul.ro