x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fermierii vor subvenţii mărite

Fermierii vor subvenţii mărite

de Elena Stan    |    19 Mar 2008   •   00:00
Fermierii vor subvenţii mărite
Sursa foto: Dan Marinescu/

Aproximativ o sută de agricultori au pichetat ieri sediul Ministerului Agriculturii, cerând autorităţilor subvenţii pentru legumi­cultură, pomicultură şi zootehnie, achitarea subvenţiilor restante din 2007, precum şi majorarea subvenţiei pentru motorină sau reducerea accizei.

Aproximativ o sută de agricultori au pichetat ieri sediul Ministerului Agriculturii, cerând autorităţilor subvenţii pentru legumi­cultură, pomicultură şi zootehnie, achitarea subvenţiilor restante din 2007, precum şi majorarea subvenţiei pentru motorină sau reducerea accizei.

 

Nu vom mai accepta bătaia de joc a autorităţilor şi vom continua protestele până când agricultura românească va fi subvenţionată la nivelul celei europene, a explicat Nicolae Ştefan, preşedintele Fede­raţiei Agrostar. Acesta a spus că, dacă cererile agricultorilor nu vor fi rezolvate, fermierii vor organiza un marş cu utilaje agricole la nivel naţional, precum şi proteste la Bru­xe­­lles, la sediul Comisiei Europene. Agricultorii au adus cu ei o mică tarabă cu fructe şi legume, un coşciug pe care scrie “agricultura” şi “zootehnia” şi o fanfară care a intonat muzică mortuară. Mai mult,  sindicaliştii au fluierat şi au huiduit autorităţile, afişând pancarte pe care scria: “Vrem subvenţii, nu promisiuni” şi “Legume = viaţă”. “Agricultura a fost falimentată deliberat, pentru a fi trecută pe nimic în proprietatea diverşilor investitori, căderea producţiei agricole fiind rezultatul otrăvit al incompetenţei politicienilor de la Bu­cu­reşti”, a spus Nicolae Ştefan.

 

 

Guvernul a decis să aloce 60 de milioane de lei pentru subven­ţionarea motorinei utilizate în agricultură cu un leu pe litru, însă fermierii susţin că nu este suficient.  “Legislaţia nu permite şi reducerea accizelor, şi plata unor subvenţii. Vom prelungi subvenţia de un leu pe litru de motorină şi analizăm ce alte măsuri pot fi luate în acord cu ceea ce permite legislaţia europeană”, spunea săptămâna trecută Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor.

 

 

RESTANŢE. Federaţia Agro­s­tar este nemulţumită de faptul că acum, când urma să înceapă plăţile directe către fermieri, la rectificarea bu­getară, bugetul Ministerului Agri­culturii a fost redus cu 450 de mi­lioane de lei. Ministerul Agricul­tu­rii are datorii de aproximativ 6.000 de miliarde de lei din anul 2007, care reprezintă subvenţii şi plă­ţile pentru calamităţi. Astfel, mi­nisterul are o restanţă de 3,8 mi­li­arde de lei la cupoanele acordate fermierilor pentru culturile de toam­nă, din care instituţia a achitat 80%, precum şi la subvenţiile pe cap de vacă şi de oaie, fiind ne­plă­tite 30% din cele circa 45 de mi­liar­de de lei. La aceste restanţe se adau­gă şi sprijinul financiar acordat agri­cultorilor în cazul calamităţilor care au afectat culturile de porumb şi floarea-soarelui în valoare de 300 de miliarde lei, din care nu s-a achitat nimic.

 

elena.stan@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: economic