x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fiscul scoate forţat Sere Oradea la licitaţie!

Fiscul scoate forţat Sere Oradea la licitaţie!

25 Aug 2009   •   00:00

Serele Oradea, foste cele mai mari exportatoare de legume din ţară, după cele de la Codlea, ambele falimentate de acelaşi "investitor", sunt scoase la vânzare pe bucăţi. Cea de a treia licitaţie este programată pe 1 septembrie, la sediul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bihor.



Potrivit şefului Administraţiei Financiare Oradea, Ioan Bercea, de această dată sunt licitate bunuri în valoare de aproape 40.000 de lei: 11 tractoare V 445, două autoturisme Dacia 1310, calculatoare, imprimantă, centrală telefonică, maşină de ambalat castraveţi şi două maşini de sortat cornichon. Valoarea totală a bunurilor licitate este de 39.651 de lei. "Pentru că este a treia licitaţie, preţul de pornire al licitaţiei este preţul de evaluare, diminuat cu 50%, exclusiv TVA. Invităm pe cei care pretind vreun drept asupra acestor bunuri să înştiinţeze despre aceasta organul de executare, înainte de data stabilită pentru vânzare", a precizat Ioan Bercea, citat de Agerpres.

Pe 6 august, la licitaţia anterioară, printre bunurile licitate s-au regăsit 19 tractoare, un autofurgon, două autoturisme Dacia 1310, două basculante, aparate de stropit, calculatoare, cameră de congelare, instalaţii de irigat. Valoarea bunurilor licitate s-a ridicat la 105.207 lei fără TVA.

Cei interesaţi în cumpărarea bunurilor sunt invitaţi să prezinte oferte de cumpărare, dovada plăţii taxei de participare, reprezentând 10% din preţul de pornire a licitaţiei şi împuternicirea persoanei care îl reprezintă pe ofertant, dacă este cazul.

Persoanele juridice de naţionalitate română trebuie să prezinte copie de pe certificatul unic de înregistrare eliberat de oficiul registrului comerţului, iar, pentru persoanele juridice străine, actul de înmatriculare tradus în limba română. Mai este necesară o dovadă emisă de creditorii fiscali că nu au obligaţii fiscale restante. "Împotriva prezentului înscris, cel interesat poate introduce contestaţie la instanţa judecătorească competentă, în termen de 15 zile de la comunicare sau luare la cunoştinţă", a concluzionat Ioan Bercea.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Finanţelor bihorene, Vasile Farc, angajaţii disponibilizaţi ai serelor Oradea au cerut deschiderea procedurii de insolvenţă pentru societatea Orser, care se va judeca la Bucureşti, alături de care s-au alăturat şi Finanţele. Nefiind încă deschisă procedura pe legea 85/2006 şi nici sechestrul ridicat, Direcţia Finanţelor continuă acţiunile de executare silită, pentru recuperarea unui prejudiciu de 18,5 milioane de lei.

Vestitele sere Oradea au fost falimentate de "investitoarea" Lili Maria Schutz, asociatul ei Ion Dascălu, fostul director general al Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), Corneliu Popa, şi fostul şef al Direcţiei Urmărire Contracte din ADS, Mihai Ciobanu, care au fost trimişi în judecată, în decembrie 2007, de DNA Oradea pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi bancrută frauduloasă.

Ancheta procurorilor anticorupţie a scos la iveală că, având sprijinul celor doi funcţionari guvernamentali, Schutz a cumpărat acţiunile celor două sere, Codlea şi Orser, în numele unor societăţi abia înfiinţate, care nu desfăşurau activităţi agricole şi în condiţiile în care preţul oferit fusese inferior celui avansat de societăţile concurente.

În plus, deşi iniţial a declarat că are mijloace financiare pentru derularea contractului şi respectarea clauzelor care prevedeau investiţii din surse proprii de 2 milioane de dolari în doi ani, Schutz nu le-a respectat. Cu concursul celor doi directori ai ADS şi ajutată de asociatul ei, ea a obligat conducerea serelor Codlea şi Orser să înregistreze cheltuieli şi servicii fictive, ceea ce a dus la declararea stării de insolvenţă.

În cazul Orser, de pildă, majoritatea activelor au fost înstrăinate către Gini Transcom SRL Craiova, una dintre societăţile care făceau parte din grupul celor controlate de Schutz. Înstrăinarea a fost posibilă deoarece femeia a creat aparenţa unor datorii ale Orser către Gini Transcom, în condiţiile în care existau datorii reale către alţi creditori. În total, prejudiciul creat ADS prin fraudele comise de cei patru este de peste 5 milioane de euro.

Până în 1989, serele orădene, întinse pe 100 de hectare, erau cele mai mari exportatoare de legume din ţară, după cele de la Codlea. În 2002, au ajuns pe mâna Mariei Lili Schutz, după o licitaţie cu cântec organizată de Agenţia Domeniilor Statului (ADS). Deşi evaluată în acea vreme la 78 miliarde de lei, Orser a fost vândută afaceristei cu doar 8 miliarde şi acelea plătibile în rate pe cinci ani.

Schutz fusese concurată de firme care ofereau de patru ori mai mult, dar pentru ca ea să aibă câştig de cauză, ADS a pretins că, mai mult decât preţul, conta promisiunea acesteia de a investi 2 milioane de euro pentru retehnologizare. Investiţiile nu le-a mai făcut niciodată, acumulând datorii tot mai mari către bugetul de stat, cel local, asigurările de sănătate şi de şomaj, dar şi către furnizorul de energie termică, Electrocentrale Oradea.

Potrivit procurorilor, neefectuarea investiţiilor promise, neplata acţiunilor cumpărate, a impozitelor şi taxelor cuvenite a provocat statului un prejudiciu de peste cinci milioane de euro. Neplătindu-le, activele Orser au fost sechestrate la începutul anului 2004, prin mai multe hotărâri judecătoreşti. Cei 600 de angajaţi ai Orser au rămas fără locuri de muncă. Ancheta DNA a dovedit că, după reţeta brevetată la Oradea, Lili Schutz a falimentat şi serele Codlea. În total, prejudiciul creat Agenţiei Domeniilor Statului prin fraudele comise cu ocazia privatizării şi post-privatizării celor două societăţi comerciale - Orser Oradea şi Sere Codlea - precum şi patrimoniului Direcţiei Generale pentru Agricultură şi Industrie Alimentară Braşov este de peste 5 milioane de euro. Pentru recuperarea acestei sume, procurorii au dispus aplicarea sechestrului asigurător pe bunurile mobile şi imobile ale celor patru inculpaţi. Dosarul a fost înaintat Tribunalului Bihor.

×
Subiecte în articol: economic