Criza datoriilor publice cu care s-au confruntat în primăvară mai multe state din zona euro s-a repercutat asupra rezervelor valutare ale statelor europene, rezervele în euro scăzând în trimestrul al doilea al anului, conform datelor publicate joi de Fondul Monetar Internaţional, informează AFP, citată de Agerpres.
Potrivit FMI, 26,5 la sută din rezervele statelor membre ale căror date se cunosc erau în euro la 30 iunie, faţă de 27,2 la sută cu trei luni mai devreme. În acelaşi timp, rezervele în dolari au crescut la 62,1 la sută în iunie, faţă de 61,7 la sută în martie.
Aceste statistici acoperă rezervele în valută a 140 de ţări, deţinând 56 la sută din rezervele mondiale, în valoare de 8.422 miliarde de dolari. Nu sunt luate în calcul rezervele Chinei, care are cele mai mari rezerve în valută, în valoare de 2.454 miliards de dolari la 30 iunie (aproximativ 29 la sută din rezervele mondiale), şi care nu a dezvăluit repartizarea acestor rezerve în funcţie de moneda în care sunt exprimate.
După dolar, a cărui predominanţă s-a redus treptat începând din 2002, şi euro, din ce în ce mai important de la punerea sa în circulaţie în aceeaşi perioadă, celelalte valute reprezintă o parte mai puţin importantă a rezervelor.
Rezervele în lire reprezentau 4,2 la sută din total la 30 iunie, faţă de 4,3 la sută în martie, iar cele în yeni - 3,3 la sută la finalul lui iunie, faţă de 3,1 la sută în martie. Francul elveţian - 0,1 la sută (stabil), iar celelalte monede - 3,8 la sută în iunie (faţă de 3,6 la sută în martie).
Citește pe Antena3.ro