O delegatie a FMI a ajuns ieri la Bucuresti, unde s-a intalnit atat cu Guvernul, cat si cu reprezentantii Comisiei de buget-finante si banci din Senat.
de DANIELA IVAN, FLORINA ZAINESCU
|
|
NEGOCIATORUL. Emmanuel van der Mensbrugghe |
"Fondul a facut o calatorie de informare pentru a vedea cum merg lucrurile", spune Varujan Vosganian, presedintele comisiei. El adauga ca negociatorii par inflexibili, dorind fie marirea cotei unice de impozitare de la 16% la 19%, fie ridicarea TVA la 21%.
OPINII. Senatorii au reprosat Fondului ca tonul pe care-l utilizeaza cu actualul Guvern este mult mai sever si ca a fost mult mai ingaduitor cu fostul guvern. "Le-am spus ca, dupa parerea noastra, nici nu ar fi trebuit sa incheie memorandumul din 2004, deoarece arieratele sunt foarte mari, deficitul contului curent este ametitor, si ca a fost foarte ingaduitor cu politica populista dinainte de alegeri a Guvernului Nastase", spune Vosganian.
Reprosurile senatorilor le-au dat de gandit oficialilor FMI. De aceea, in timpul intalnirii de la Palatul Victoria, ei s-au interesat de modul in care Executivul apreciaza stadiul relatiilor cu Fondul si de intentiile Bucurestiului in ceea ce priveste colaborarea dupa aderarea la UE. Replica premierului Calin Popescu Tariceanu: Executivul vrea sa finalizeze actuala intelegere cu FMI si intentioneaza ca, dupa momentul aderarii, sa asigure "o relatie de bun parteneriat" cu Fondul. Si planurile Guvernului in domeniul reformelor structurale si stadiul negocierilor asupra modificarii Codului Muncii au fost discutate. Despre politica fiscala, Tariceanu a spus ca, "desi situatia este in prezent sub control, anul acesta trebuie sa fim mai precauti decat in mod obisnuit" si a invocat iarasi cheltuielile efectuate de fosta Putere fara sa fie prevazute in buget. Premierul este convins ca partenerii sociali vor ajunge la un acord pana la sfarsitul lunii mai in privinta modificarii Codului Muncii.