x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI vrea ca statul să-şi plătească datoriile către firme

FMI vrea ca statul să-şi plătească datoriile către firme

de Daniela Ivan    |    29 Oct 2010   •   00:00

Franks ameninţă că nu vom lua ultima tranşă din acord dacă nu reducem arieratele



Arieratele, adică datoriile mai vechi de 90 zile pe care statul le are către firme, atârnă ca un bolovan de bugetul statului. Reducerea acestor datorii este una din condiţiile dintre Guvern şi FMI. Nu a fost însă niciodată respectată de către stat, de fiecare dată FMI ne-a mai acordat un răgaz, însă acum delegaţia Fondului Monetar pare de neclintit. A aflat că la datoriile statului s-au adăugat din luna septembrie obligaţii de 1 miliard de lei numai la sănătate, deşi s-au achitat 2 miliarde lei către acest sector.

Arieratele din sănătate totalizează un miliard de lei, majoritatea facturilor neachitate fiind înregistrate în ultima perioadă, după ce statul a plătit în septembrie două miliarde de lei pentru stingerea datoriilor către furnizori, iar FMI este îngrijorat că sumele ar putea fi şi mai mari. "Deşi Guvernul a plătit 2 miliarde de lei în contul datoriilor către companiile furnizoare din sănătate, imediat au apărut noi arierate, facturi neachitate de mult timp, dar care nu erau înregistrate şi nu au fost luate în calcul. Această situaţie nu e doar în sănătate, se regăseşte şi la transporturi, la alte proiecte de infrastructură, mai ales la autorităţile locale", au declarat surse guvernamentale.

Potrivit acestora, FMI va solicita din nou Guvernului plata unor sume în contul arieratelor ca precondiţie pentru acordarea următoarei tranşe din acordul stand-by, programată pentru luna decembrie.

De la începutul acordul stand-by cu România, în luna mai 2009, Guvernul a cerut derogare pentru ţinta de arierate la fiecare evaluare, nereuşind să se încadreze în valorile trimestriale asumate.

Calendarul privind ţintele de arierate renegociat cu FMI în luna februarie stabilea reducerea stocului până la 1,27 miliarde lei la finele lui martie, la 1,09 miliarde lei la jumătatea anului, 810 milioane lei după primele nouă luni şi 480 de milioane lei la sfârşitul anului.

Arieratele la buget trebuie eliminate în totalitate până la finele lunii aprilie 2011, când este stabilită şi închiderea programului actual cu FMI.

O altă îngrijorare a delegaţiei FMI este legată de depăşirea ţintei de deficit stabilită pentru anul viitor. "Fondul Monetar Internaţional a atenţionat că ţinta de deficit bugetar pentru 2011 va fi depăşită dacă este introdus pachetul de măsuri propus de coaliţie, deşi membrii Guvernului au insistat că această depăşire va fi estompată prin creşterea economică ce ar rezulta din relaxarea fiscalităţii. FMI a cerut în acelaşi timp un program clar de priorităţi în ceea ce priveşte investiţiile, în principal în transporturi şi sănătate", au declarat pentru Mediafax, surse guvernamentale prezente la întâlniri.

Premierul Emil Boc va avea, vineri seara, o nouă discuţie informală cu membrii misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI), înainte de încheierea negocierilor cu instituţia financiară.

×
Subiecte în articol: economic