x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Franks, mai îngrijorat de arierate decât de remaniere

Franks, mai îngrijorat de arierate decât de remaniere

de Daniela Ivan    |    06 Sep 2010   •   00:00

Misterul apariţiei lui Jeffrey Franks la Bucureşti chiar în ziua remanierilor guvernamentale s-a spulberat. Şeful misiunii FMI în România a declarat că a venit la Bucureşti ca urmare a invitaţiei guvernatorului Mugur Isărescu de a participa la aniversarea Băncii Centrale. BNR a împlinit 130 de ani de activitate, ocazie cu care banca centrală a organizat un seminar la care au participat numeroase personalităţi ale finanţelor internaţionale.

"Sunt aici pentru conferinţa BNR, dar aseară am avut o întâlnire şi cu premierul Emil Boc. În cadrul întâlnirii, premierul mi-a explicat că remanierea Guernului nu va determina şi o modificare a politicilor aplicate până în prezent", a declarat Franks sâmbătă, înainte de seminarul organizat de BNR. Cu această ocazie, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat că FMI este foarte îngrijorat în privinţa problemei arieratelor sectorului public, care afectează şi sectorul privat, şi revenirea economiei.

"Suntem foarte îngrijoraţi în privinţa problemei arieratelor şi, după cum ştiţi, există şi o acţiune precursoare în acest sens. Am lucrat progresiv. Aceasta este o chestiune pe care vom continua să o subliniem: a avea arierate în sectorul public nu face rău numai sectorului public, ci şi celui privat şi revenirii economice", a spus Franks. Arieratele statului au ajuns la finele lunii iunie la două miliarde de lei, aproape dublu faţă de ţinta stabilită în acordul cu FMI pentru jumătatea anului, de 1,09 miliarde lei, creşterea faţă de luna martie fiind de 240 milioane lei. În plus, şeful misiunii FMI a mai adăugat că se aşteaptă ca remanierea Guvernului să nu conducă la schimbări majore ale politicilor şi să nu afecteze costurile de finanţare ale României sau eliberarea următoarei tranşe din acord.

"Am auzit despre remaniere, dar asta nu va afecta împrumutul acordat României şi nici eliberarea viitoarei tranşe. De asemenea, nu vor fi afectate costurile de finanţare externă a României", a spus Franks. Întrebat despre un viitor împrumut, Franks a afirmat că este informat despre această intenţie, însă "este prematur să discutăm despre acest subiect".

Un alt participant important la seminarul aniversar a fost guvernatorul băncii centrale a Poloniei, Marek Belka. Acesta a declarat că o bancă centrală îşi poate permite o volatilitate mai mare a cursului de schimb atât timp cât populaţia este convinsă că o inflaţie de 2%-2,5% se va menţine în timp. El a arătat că în Polonia aşteptările inflaţioniste au rămas foarte bine ancorate în timpul crizei economice. Marek Belka susţine că faptul că Polonia nu a fost în zona euro a ajutat statul, dar adoptarea monedei unice rămâne o ţintă strategică. "Economia Poloniei va putea să funcţioneze mai bine decât multe dintre statele care au adoptat deja moneda unică europeană", a mai spus el. Acest lucru ar putea fi valabil şi pentru România.

×
Subiecte în articol: economic