x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Grecia vrea ajutorul românilor

Grecia vrea ajutorul românilor

de Daniela Ivan    |    27 Iun 2011   •   21:00
Grecia vrea ajutorul românilor

Presedintele Republicii Elene, Carolos Papoulias, soseste astazi la Bucuresti in incercarea de a-si atrage sprijinul autoritatilor romane. In Romania activeaza sibsidiare a mai multor banci grecesti. Filialele institutiilor de credit elene Alpha Bank si EFG Eurobank Ergasias (Bancpost) se afla printre cele mai mari zece banci din Romania. In piata mai exista patru institutii de credit mai mici, respectiv Banca Romaneasca (National Bank of Greece), Piraeus, ATEbank si Emporiki (detinuta de Credit Agricole). In total, grecii aduna 30% din capitalul strain din sistemul bancar romanesc si aproximativ 17% din active. Alpha Bank si Bancpost sunt banci de Top 10, cu sute de mii de clienti in Romania.

Ambasadorul Greciei la Bucuresti, E.S. Geor­gios Poukamissas, a declarat ca in convor­bi­rile pe care le va avea presedintele republicii elene va transmite exact acest mesaj: 'Sa continuati sa aveti incredere in noi, sa va astupati urechile la cantecul sirenelor'.

Grecia trece acum printr-o perioada deo­se­bit de critica, avand datorii in valoare de 340 miliarde de euro, ceea ce reprezinta 150% din PIB-ul tarii. Situatia este cu atat mai grava cu cat grecii nu par dispusi sa accepte pachetul de masuri de austeritate promise de premierul George Papandreou. Vicepremierul Theodor Pangalos a declarat intr-un interviu pentru zia­rul spaniol El Mundo ca Guvernul spera sa trea­ca fara dificultate cadrul legislativ necesar pen­tru adoptarea reformelor, insa ca ar putea int­ampina opozitie in Parlament pe aumite legi de reforma fiscala si privatizare a companiilor publice.

'Cred ca pachetul de masuri pe termen scurt si mediu, cu care speram de fapt sa stabilim un cadru legislativ pentru adoptarea reformelor, va fi aprobat fara probleme. De aici am putea avea probleme. Nu stiu daca unii membri ai Parlamentului vor vota impotriva. Este posibil', a declarat el.

Ministrii Finantelor din zona euro au con­di­tionat de aprobarea masurilor eliberarea ur­ma­toarei transe, de 12 miliarde de euro, din pa­chetul de finantare externa de 110 miliarde de euro contractat anul trecut de Grecia de la UE si FMI. Fara acesti bani, Grecia ar putea intra in default pana la jumatatea lunii iulie.

Directorul Organizatiei Mondiale a Co­mer­tu­lui (OMC), Pascal Lamy, a apreciat ca dificul­ta­tile prin care trece Grecia nu pun in pericol ansamblul zonei euro, datorita ponderii economice limitate a acestei tari, transmite AFP.

'Grecia reprezinta doar 5% din economia europeana', a subliniat Pascal Lamy.

×
Subiecte în articol: economia