Preţul barilului de ţiţei a depăşit pentru prima dată în istorie nivelul de 125 de dolari, pînă la 125,98 dolari pe baril. Ţiţeiul s-a scumpit deoarece cotaţiile futures cu combustibil pentru încălzire au determinat fondurile de investiţii să facă plasamente pe această piaţă pentru a se proteja.
RECORD. Preţul barilului de ţiţei a depăşit pentru prima dată în istorie nivelul de 125 de dolari, pînă la 125,98 dolari pe baril. Ţiţeiul s-a scumpit deoarece cotaţiile futures cu combustibil pentru încălzire au determinat fondurile de investiţii să facă plasamente pe această piaţă pentru a se proteja. Stocurile de păcură şi de motorină din SUA au scăzut cu 100.000 de barili săptămîna trecută, la 105,7 milioane barili, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), contrastînd cu estimările analiştilor, care indicau o creştere de 800.000 de barili. (Daniel Ionaşcu)
STUDIU. Criza financiară internaţională putea fi contracarată prin îmbunătăţirea transparenţei marilor companii şi extinderea cadrului de reglementări, potrivit unui studiu realizat de Daniel Dăianu (foto) şi de Laurian Lungu, de la Cardiff Business School. Produsele derivate complexe şi “sistemul bancar din umbră” sînt principalii declanşatori ai crizei. Ultimul a apărut prin extinderea marilor bănci în zone nereglementate şi nesupravegheate. Astfel, creditele s-au ieftinit, au devenit mai disponibile, dar mai puţin transparente. De asemenea, agenţiile de rating evaluează doar riscurile de insolvabilitate a companiilor, nu şi cele de lichiditate. (D. Ionaşcu)
DEZVOLTARE. Compania americană Amnyc Group va investi 250 de milioane de euro în extinderea, modernizarea şi exploatarea Aeroportului Suceava. În acest sens, compania a semnat un contract cu reprezentanţii Consiliului Judeţean. În cadrul investiţiilor va fi extinsă pista la 3.400 de metri în lungime şi la 100 de metri în lăţime. În septembrie, compania organizează, la Centrul Economic Bucovina, o expoziţie la care vor expune produse şi utilaje un număr de 200 de firme străine din diverse sectoare. (Elena Stan)
FINANŢĂRI. Viticultorii care doresc să beneficieze de bani europeni pentru modernizarea plantaţiilor trebuie să depună planurile individuale pînă pe 10 iunie la direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene (DADR). Uniunea Europenă a alocat României pentru anul 2008-2009 fonduri de 42 de milioane de euro. Pe 8 mai a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul Ministrului Agriculturii privind aprobarea normelor de acordare a fondurilor UE pentru restructurarea/recoversia plantaţiilor între anii de piaţă 2008/2009 – 2013/1014. (Diana Rucinschi)
EXPROPRIERI. Guvernul va putea plăti despăgubiri suplimentare de 22,8 milioane de lei pentru exproprierea a 63 de terenuri şi a patru clădiri aflate pe amplasamentul lucrărilor de modernizare a DN1 şi a centurii de nord a Capitalei, potrivit unui proiect de hotărîre al Ministerului Transporturilor. Imobilele aparţin unor persoane fizice şi juridice, printre care Fan Courier Express, Philip Morris România. Terenurile au o suprafaţă totală de 52.259 de metri pătraţi, iar clădirile 134 de metri pătraţi.
ACUZE. Angajaţii Autorităţii Aeronautice Civile Române (AACR) acuză conducerea instituţiei de abuzuri grave, cu caracter penal, deoarece angajează piloţi fără experienţă, punînd astfel în pericol siguranţa călătorilor şi a traficului aerian. De asemenea, aceştia reclamă şi existenţa unor conflicte de interese la vîrful instituţiei.
Liderii sindicali au precizat că aproximativ 20 de angajaţi ai AACR – piloţi şi stewardese – încasează diurna de zbor şi de la companii aeriene pe care ar trebui să le controleze. (Elena Stan)