Riscurile consumului excesiv de ciocolată
Ciocolata trebuie consumată în cantități moderate deoarece are efecte secundare, printre care tulburări digestive, niveluri ridicate de zahăr în sânge, acumularea de kilograme în plus și reacții alergice.
Tulburări digestive
Consumul excesiv de ciocolată poate provoca tulburări digestive, respectiv: balonare, constipație și crampe stomacale.Are niveluri ridicate de grăsimi, zahăr și cofeină, care pot duce la disconfort digestive. Totodată, nivelurile ridicate de zahăr ale ciocolatei pot contribui la creșterea bacteriilor dăunătoare în intestin.
Creștere în greutate
Ciocolata conține multe calorii și grăsimi, iar un consum prea mare poate favoriza acumularea de kilograme în plus. Consumul excesiv de ciocolată poate contribui la formarea unor obiceiuri alimentare nesănătoase, ceea ce duce la o creștere nedorită în greutate pe termen lung.
Niveluri ridicate de zahăr în sânge
Ciocolata conține mult zahăr, ceea ce poate determina glicemie crescută, cu efecte nedorite, precum senzații de oboseală, iritabilitate și schimbări de dispoziție. Consumul excesiv de zahăr, ceea ce poate duce astfel hipertensiune arterială și un risc ridicat de a dezvolta diabet de tip 2.
Creșterea riscului de contaminare
Consumul excesiv de cafea poate provoca apariția infecțiilor. Contaminarea cu antigen reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri ale producției de ciocolată. Practicile moderne de producție pot reduce semnificativ riscul de contaminare bacteriană.
Substanțe toxice
Ciocolata poate conține unele toxine. Atât ciocolata procesată, cât și forma sa de cacao crudă pot avea unele concentrații de cadmiu și nichel. Dacă aceste metale grele se acumulează în organism pot provoca efecte dăunătoare permanente.
Reacții alergice
Unii oameni pot fi alergici la unul sau mai multe dintre ingredientele din ciocolată, cum ar fi lactatele, nucile sau soia. Acestea pot determina simptome precum urticarie, senzație de mâncărime, umflare și dificultăți de respirație, potrivit medicool.ro.