doua centrală nucleară a României va avea o capacitate de maximum 2.400 MW, iar primul reactor al acesteia ar putea fi pus în funcţiune pînă în 2020, potrivit lui Teodor Chirica, directorul general al Nuclearelectrica
CAPACITATE. A doua centrală nucleară a României va avea o capacitate de maximum 2.400 MW, iar primul reactor al acesteia ar putea fi pus în funcţiune pînă în 2020, potrivit lui Teodor Chirica, directorul general al Nuclearelectrica. Chirica a mai spus că noua centrală va avea două-patru reactoare, care vor avea o putere de 600-1.200 MW fiecare. Guvernul a alocat fondurile necesare studiului de fezabilitate pentru aceasta, a declarat Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor. (Daniel Ionaşcu)
FONDURI. România va folosi 500 de milioane de euro din fondurile europene de dezvoltare rurală pentru plăţile complementare subvenţiilor la hectar, potrivit datelor Comisiei Europene. Conform tratatului de aderare, ţara noastră are această opţiune în primii trei ani de aderare. Valoarea sumelor alocate României din bugetul FEADR pentru Plăţile Naţionale Directe Complementare (PNDC) este de 122 de milioane de euro în 2007, respectiv 166 de milioane de euro pentru 2008 şi 211 de milioane de euro în 2009. Pînă la 15 mai au fost depuse 1,05 milioane de cereri pentru subvenţiile la hectar, cu 15% mai puţin decît anul trecut.
MODERNIZARE. Metrorex va contracta lucrări de modernizare a ventilaţiilor şi a instalaţiilor sanitare pe toată lungimea reţelei de metrou, dar şi pentru săpături de galerie la Magistrala 4, costul total al proiectelor fiind evaluat la 274,74 milioane de lei. Compania va organiza licitaţie la 15 iunie, pentru lucrările de execuţie la galeria tronsonului Zarea –Laromet, şi alta la 15 octombrie, pentru modernizarea ventilaţiilor. Metroul transportă anual peste 140 de milioane de pasageri. (E.S.)
DRUMURI. Ministerul Transporturilor majorează suprafaţa expropriată pentru amenajarea centurii de est a municipiului Cluj-Napoca cu 74.352 de metri pătraţi, respectiv 91 de terenuri. Valoarea despăgubirilor se ridică la 2,29 milioane de lei, fiind asigurată de la bugetul de stat. Centura de ocolire va avea o lungime de 18,6 kilometri, cu o lăţime a platformei de 10 metri, precum şi două poduri, patru viaducte şi două noduri rutiere. (E.S.)
FUNCIAR. Producătorii agricoli cer Guvernului stoparea privatizării Societăţii de Îmbunătăţiri Funciare, “întrucît încalcă legea în mod flagrant”, în detrimentul agricultorilor şi consumatorilor români. “Agricultorii români sunt puşi în imposibilitatea de a-şi desfăşura activităţile în condiţii normale, în cazul în care această privatizare, pe care o considerăm ilegală şi iresponsabilă, îşi produce efectele”, susţin membrii Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR). Consiliul de Administraţie al Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) a acceptat, joi, privatizarea SNIF prin negociere directă, aşa cum au cerut angajaţii societăţii.
VALUTE. Moneda naţională s-a apreciat cu 0,095%, comparativ cu cea europeană, la închiderea şedinţei de vineri, în linie cu valutele din regiune, iar cursul de schimb a scăzut cu 0,35 bani, la 3,6670-3,6685 lei/euro, după ce a atins un prag maxim de 3,6800 lei/euro, în prima parte a zilei. Leul s-a apreciat cu 0,27%, comparativ cu cea europeană, la deschiderea şedinţei interbancare, iar cursul de schimb a coborât la 3,6600-3,6650 lei/euro, faţă de cel de la închiderea zilei precedente, de 3,6705-3,6750 lei/euro. Ulterior, rata de schimb a intrat pe o linie ascendentă, urcând la nivelul de 3,6800 lei/euro.