x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Inventat in Romania, fabricat in strainatate

Inventat in Romania, fabricat in strainatate

19 Apr 2005   •   00:00

Desi reusesc sa castige premii la concursurile internationale, inventatorii romani nu ajung sa comercializeze in tara produsele respective. In lipsa banilor, acestia se vad nevoiti sa-si vanda creatiile in strainatate sau sa le lase sa se astearna praful pe ele.



  • de EUGENIA MIHALCEA

  • PREMIU. Dispozitivul antiseismic a luat aur si mentiune speciala la Geneva
    Peria pentru curatat limba, dispozitivul de protectie antiseismica, costumul de protejare impotriva focului, dar si electrocentrala ecologica marina sau simulatorul virtual laparoscopic sunt cateva dintre inventiile romanesti premiate cu medalie de aur la Salonul International al Inventiilor, Tehnicilor si Produselor Noi de la Geneva, organizat in perioada 6-10 aprilie in Elvetia. Expozitia inventiilor autohtone a fost realizata ieri si in Bucuresti, unde erau asteptati investitori si oameni de afaceri care sa valorifice prototipurile. Pe de alta parte, secretarul de stat pentru cercetare din cadrul Ministerului Educatiei, Anton Anton, spune ca investitorii romani nu vor finanta aceste proiecte, din cauza ca nu au bani. Cat despre aportul ministerului, exista programe nationale si preocupare. "Exista o preocupare, Programul National de Inventica, dar nu toate inventiile acestea vor fi produse la scara nationala", spune Anton Anton. Ministerul ofera consiliere pentru inventatori, eventual finantare pentru realizarea prototipului si consultanta pentru transfer tehnologic.

    "AFARA". Si totusi, inventiile romanesti care se vand deja in serie sunt produse cu capital privat strain, cele mai multe realizate chiar in strainatate. Peria de spalat limba este vanduta unor companii canadiene, din Germania, Japonia, cu 40-50 de centi bucata. Pana acum s-au vandut circa un milion de bucati, dupa cum spune inventatorul iesean Radu Budei. Afacerile le fac insa companiile straine care ambaleaza peria si o comercializeaza mai departe cu 4-5 dolari bucata. Mai mult decat atat, la saloanele de inventica vin firme din afara care cauta sa cumpere inventia cu brevet cu tot. "Dau si 60.000 de euro pentru o inventie, dar noi romanii putem vinde mult mai ieftin, pentru ca suntem mai putin credibili, pentru ca suntem din Romania", spune Budei, care are 120 de inventii inregistrate la OSIM.

    ANTISEISMIC. Mircea Manolescu, inventatorul dispozitivului de protectie antiseismica, vrea sa inceapa singur productia in serie, iar mai apoi sa isi gaseasca parteneri in strainatate pentru a-si dezvolta afacerea. Conceput in 2000, dintr-o fobie a inventatorului pentru cutremure, adapostul antiseismic a fost realizat in model unic la inceput pentru acasa. "Prietenii mi-au spus sa-l fac si pentru altii", spune Manolescu. In interioul dispozitivului se regaseste un sezlong pentru a permite persoanei sa aiba o pozitie cat mai relaxata daca este prinsa de cutremur sub daramaturi. Adapostul poate fi dotat cu tot ce isi doreste proprietarul, de la simpla masca de gaze pana la apa, mancare sau radio. De asemenea, dispozitivul are un sistem GPS pentru a fi detectat mai usor de cei care cauta supravietuitori in caz de seism. Cu un mare succes la juriu, dar si la public la Geneva, adapostul a atras atentia japonezilor, americanilor, dar si turcilor cu care Manolescu spera sa colaboreze. Costuri de productie? Nu se poate da o suma, dar dispozitivul ar putea ajunge de la 500 de euro, un model simplu, pana la 2.500 de euro, cu toate optiunile incluse.

    PENTRU ROMANI. In afara de adapostul antiseismic, Mircea Manolescu a mai luat recent o medalie de aur la un salon din Franta cu un dispozitiv care face sa creasca puterea disipata de caloriferele clasice peste valoarea gandita de fabricanti. Un proiect foarte util pentru blocurile unde se platesc mai mult pierderile de caldura din retea decat caldura din casa. Din pacate, nici acest dispozitiv nu a intrat in productie, chiar daca nu ar costa decat cateva sute de mii de lei si este foarte usor de utilizat. Simulatorul virtual laparoscopic realizat de Daniel Cochior, Dan Custura-Craciun,

    Vincentiu Tecuceanu si Catalin Ciobanu-Oprea nu a ajuns la faza finala, dar va fi lansat in noiembrie, dupa cum spun inventatorii. Partea de soft este gata in proportie de 90%, iar dispozitivul va costa aproximativ 90.000-100.000 de euro. Chiar daca pretul este exorbitant pentru o universitate de medicina, inventatorii, care au luat medalie de aur la Geneva, sunt optimisti si spun ca isi vor gasi clienti. Editia din acest an a Salonului de la Geneva a reunit 735 de participanti cu peste 1.000 de inventii din 42 de tari. Romania a participat cu 32 inventii, incadrate in 11 domenii tematice, si a obtinut 12 medalii de aur, dintre care 1 medalie de aur cu mentiunea speciala a juriului, 12 medalii de argint si 7 medalii de bronz.

    PERIA DE CURATAT LIMBA
    Peria pentru curatat limba (foto), o inventie a ieseanului Radu Budei, premiata cu aur la Geneva si vanduta in serie de canadieni, este un instrument de unica folosinta pentru curatat limba de microorganismele generatoare de carii dentare si halicoza, tinand cont ca 85% din ele se depoziteaza pe limba. "Ideea a fost a sotiei, iar eu am pus-o in practica", spune Budei. Cel care a dus-o mai departe este Welt Tudor, un tanar care a lucrat cu Radu Budei si care, dupa ce a lucrat un an in Israel, s-a intors cu o matrita a dispozitivului. "In 1998-1999 am realizat matrita, dar nu am gasit in Romania nici un om dispus sa o produca? ", adauga inventatorul. Tudor a realizat o matrita mai performanta in 2001, pe care a patentat-o in Statele Unite, si de atunci a vandut aproximativ 1.000.000 de bucati, cu 40-50 de centi una. Inventatorul primeste 10% din profit, bani pe care i-a investit pana acum in alte doua produse noi, asa ca nu a strans de pe urma periei decat vreo 5.000 de dolari.

    ×
    Subiecte în articol: economic