“Caracteristică pentru Europa de Sud-Est este dominaţia băncilor străine, preponderent austriece şI elene. Explicaţia e clară, majoritatea statelor au luat decizia vânzării băncilor în urma experienţelor de după tranziţie. Pe de altă parte, străinii au văzut o oportunitate pentru că la ei piaţa era saturată şI era din ce în ce mai greu să dai credite”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la summitul UE pentru Europa de Sud-Est, organizat la Bucureşti de The Economist. În consecinţă, Isărescu a amintit că înainte de criza finnaciară a urmat o creştere extrem de rapidă a creditării în toată regiunea, cu o medie de 70-80% şi dependenţa, sub forma creditelor intragrup, de băncile mamă. “Băncile centrale locale au luat măsuri prudenţiale împotriva creditului în valută, dar succesul a fost limitat. Declanşarea crizei a fost cea care a pus punct generozităţii băncilor mamă de a pune la dispoziţia subsidiarelor creditele intergrup. Rata creditelor neperformante în regiune a fost de 15%, România nu a făcut excepţie vârful de 22,5% a fost atins în septembrie”, a spus Isărescu.
Finanţarea băncilor în România a scăzut cu 9 miliarde de euro în cinci ani
Întrebări de genul, de ce a încetinit creşterea economică în România nu trebuie să ne mire pentru că finanţarea externă de la băncile mamă a scăzut cu 9 miliarde de euro în cinci ani şI o treime din această reducere a avut loc în 2013, a mai spus Isărescu. El a reiterat ideea că echilibrul între creditul în monede locale şI euro în această regiune trebuie să se desfăşoară în limite normale, fără dezechilibre de retragere a capitalurilor străine. Guvernatorul BNR a mai spus că în perioada următoare nu vom asista la o creştere semnificativă a creditării, având în vedere cererea şI oferta din piaţă.
“În perspectivă cred că este puţin probabil ca pe termen scurt să asistăm la o răsturnare spectaculoasă a creditelor. Dar, sunt de părere că însăşI calitatea creditării este mai importantă decât cantitatea. Pentru a putea împinge economia, băncile trebuie să acorde credite către investiţiile performante”, a spus Isărescu.
Băncile - călcâiul lui Ahile
Mojan Markovic, economist şef pentru Europa de Sud-Est al BERD, a explicat de ce creditarea nu se va mai relua aşa de repede în regiune. “ Având în vedere creditele neperformante, băncile vor fi foarte atente la calitatea împrumuturilor”, a spus şeful BERD la dezbaterile pe tema sistemului bancar din Europa de Sud-Est, moderate de Alexandra Stoicescu, director executiv Intact Media Group. Băncile au devenit punctul vulnerabil pentru creşterea economică a ţărilor din regiunea Europei de Sud-Est, a declarat Traian Halalai, preşedintele EximBank România, prezent la summit.
“Europa de Sud-Est este cea mai eterogenă zonă a continentului, iar ţările de aici sunt bazate pe fluxuri masive de capital străin. Ţările trebuie să urmeze reţele alternative de creştere economică pentru convergenţa cu economiile dezvoltate din UE”, a menţionat oficialul EximBank. Acesta a mai spus că “băncile, în special cele austriece, greceşti, dar şi cele italiene, care până la criza economică erau catalizator al creşterii economice, acum au devenit 'călcâiul lui Ahile” în regiune”.