Prognozele care indica un curs 5 lei/euro daca se intampla "ceva in Grecia" sunt eronate, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isarescu. Acesta a explicat ca nu poate fi atins un astfel de nivel, datorita faptului ca dolarul s-a intarit foarte mult in raport cu euro, si acest decalaj ar afecta puternic economia. "Ce ne deosebeste prognozele de acum versus 2007-008? Atunci euro se intarea fata de dolar. Acum este de-a-ndoasele. Acum se duce spre 1,2 poate chiar 1,1. Cred ca risca cei care vorbesc despre o prognoza aproape fireasca a cursului de 5 lei/euro. Daca se intampla ceva in Grecia, cursul euro/dolar se duce deja la 1,1 sau 1. In mod firesc suntem cu ochii la euro/dolar", a spus Isarescu la finalul unui seminar privind politica monetara, organizat la BNR.
Declaratiile guvernatorului BNR vin la cateva zile de la afirmatiile directorului general ING Bank Romania, Misu Negritoiu. Acesta a spus ca, indiferent daca Grecia iese sau nu din zona euro, cursul de schimb s-ar putea indrepta usor spre nivelul de 5 lei/euro, iar presiunile pe euro si monedele din regiune vor continua in urmatorii ani.
Banca Nationala a Romaniei a publicat ieri pentru euro un curs de 4,4646 unitati, in usoara scadere fata de vineri. Referinta leului fata de euro a depasit record dupa record in luna mai, cel mai inalt nivel fiind stabilit la 24 mai, de 4,4662 lei/euro. De la inceputul anului, cursul indica o depreciere a leului de 3,39% raportat la nivelul maxim istoric. Aceste deprecieri au survenit in contextul temerilor privind sectorul bancar spaniol si ingrijorarilor ca Grecia va parasi zona euro.
Economia se contracta
Nici o tara nu se mai poate astepta la o rata de crestere a PIB potential de 5%-7%, aceasta urmand sa se situeze in zona de 3%-4%, a declarat Cristian Popa, viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei (BNR). "Parerea mea este ca nu ne mai putem astepta, in nici o tara, la o rata de PIB potential, cel putin in tarile emergente, de 5%-7%, ci undeva in zona de 3% si ceva, 4%", a spus Cristian Popa, prezent la seminarul organizat la BNR.
Referitor la acest subiect, Veaceslav Grigoras, economist in cadrul Directiei Modelare si Prognoze Macroeconomice, a subliniat ca, o data cu evolutia crizei financiare internationale, majoritatea statelor europene au inteles ca nu se pot astepta la rate de crestere economica, de PIB potential, similare celor din perioada de boom economic.
Romania a avut o contractie mai redusa a cererii interne in actualele conditii de criza economica, datorita acordurilor sale cu institutiile financiare internationale, a aratat si Alexandru Leonte, economist in Directia de Studii Economice a BNR.
"Faptul ca am incheiat acorduri cu institutiile financiare internationale a facut ca cererea interna in Romania sa se contracte mai putin, comparativ cu celelalte tari din regiune. In Romania, exporturile reprezinta peste 90 la suta din ajustarea contului curent, iar in prezent ne aflam intr-un amplu proces de crestere a dezechilibrelor externe. Maximul dezechilibrelor externe a fost atins in perioada 2007-2008, cand economiile emergente au devenit puternic vulnerabile", a spus Leonte.
Economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, a aratat ca, in compararea deficitelor externe, Romania ar trebui alaturata Ungariei, Poloniei si Cehiei, ca economii comparabile ca evolutie. "Comparatia nu trebuie facuta cu Bulgaria si Tarile Baltice. Romania trebuie comparata cu Ungaria, Polonia sau Cehia, cand analizam balanta comerciala", a subliniat Lazea.
Romanii economisesc de frica zilei de maine
Populatia economiseste ca raspuns la somaj, in ciuda unor venituri in scadere, a declarat Cristian Popa. "In comparatie cu 3 si ceva la suta, rata somajului care caracteriza economia romaneasca in perioada de boom, acum aceasta rata este notabil mai ridicata si indeamna populatia sa faca economii precautionare. Aceasta economie precautionara se contrapune unei intariri a standardelor de creditare si a unor dezintermedieri la nivelul gospodariilor. Populatia economiseste si in lei, si in valuta, cu preferinta pentru lei", a spus viceguvernatorul BNR.