România îndeplineşte majoritatea criteriilor de convergenţă nominală pentru adoptarea euro, dar mai are încă un drum lung şi greu de câţiva ani de parcurs până va putea adopta moneda unică europeană, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. “Sunt ferm convins că avem în faţă un drum lung şi greu, de câţiva ani, pentru a recupera decalajul în ceea ce priveşte convergenţa reală, pentru a continua reformele structurale care, de cele mai multe ori, sunt dureroase din punct de vedere politic şi social, dar şi pentru a asigura competitivitatea economiei naţionale”, a spus guvernatorul.
Isărescu a amintit că România a obţinut recent consensul politic pentru adoptarea euro în 2019. “Un asemenea obiectiv, deşi este încă foarte ambiţios, ar putea acţiona ca un catalizator pentru acţiuni politice coerente şi consistente. În acest moment, România îndeplineşte trei din cele patru criterii nominale: stabilitatea poziţiei fiscale, convergenţa dobânzilor pe termen lung şi stabilitatea cursului de schimb deşi, tehnic, nu suntem în mecanismul ratelor de schimb ERM II. În plus, îndeplinirea criteriului privind stabilitatea preţurilor este doar o chestiune de luni”, a explicat guvernatorul BNR, ieri în cadrul Conferinţei privind finanţele şi investiţiile regionale pentru Europa de Sud-Est organizată de Euromoney. Cu toate acestea, el a atras atenţia că mai sunt multe de făcut pentru a recupera decalajul faţă de ţările membre ale zonei euro, în special în cea ce priveşte nivelul venitului pe cap de locuitor.
Prezent la eveniment, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a declarat că adoptarea euro de către România este un pas firesc având în vedere că s-a orientat către vest în urmă cu 25 de ani şi, după aderea la NATO şi UE, ţara mai are un obiectiv major şi anume intrarea în zona euro. Referitor la faptul că alte state membre UE nu au anunţat, încă, un calendar pentru adoptarea euro, Voinea a spus că 26 din 28 de state membre au semnat acordul interguvernamental pentru înfiinţarea Fondului Unic de Rezoluţie, de unde rezultă că vor adopta şi euro.