x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Leul e sub asediu. Grecii îşi scot banii din bănci, iar efectul se simte la Bucureşti, Budapesta, Varşovia sau Praga

Leul e sub asediu. Grecii îşi scot banii din bănci, iar efectul se simte la Bucureşti, Budapesta, Varşovia sau Praga

de Daniela Ivan    |    16 Mai 2012   •   19:17
Leul e sub asediu. Grecii îşi scot banii din bănci, iar efectul se simte la Bucureşti, Budapesta, Varşovia sau Praga

Situatia din Grecia pare scapata de sub control. Grecii stau la coada sa retraga banii din banci: luni au fost scosi 700 de milioane de euro, iar marti situatia a continuat cam in acelasi ritm. Romania resimte seismul politico-financiar din Republica Elena, deocamdata prin cursul de schimb leu-euro care de patru zile bate maxime istorice dupa maxime istorice. Ieri, cursul anuntat de BNR a crescut cu 0,52 bani, ajungand la 4,4463 lei/euro, atingand astfel cel de-al patrulea maxim istoric consecutiv, desi banca centrala a fost prezenta in piata ca sa sprijine leul. Insa, problemele bancilor grecesti ar putea afecta si sistemul bancar din Romania avand in vedere ca bancile elene detin circa 17% din totalul activelor sistemului bancar romanesc. Vicepremierul Florin Georgescu a declarat ieri ca in ciuda situatiei din Grecia sistemul bancar romanesc este solid si bine capitalizat si ca nu crede ca autoritatile romane vor fi nevoite sa foloseasca banca-punte, instrument introdus recent de BNR pentru cazurile bancilor in dificultate.

Leul, tot mai slab
De la inceputul anului, leul a scazut cu 2,93% in raport cu euro, de la un curs de 4,3197 lei/euro la finalul lunii decembrie, la 4,4463 lei/euro, ieri. Pe piata interbancara, cursul a depasit 4,45 lei/euro la inceputul sesiunii interbancare de ieri, moment in care banca centrala a intervenit indirect in piata pentru a limita deprecierea monedei nationale, potrivit dealerilor, in conditiile in care sentimentul negativ international a pus presiune si pe piata locala. Ulterior acestei interventii, cotatiile au variat sub 4,45 lei/euro.
Valutele din regiune afisau pierderi mult mai accentuate, de pana la 0,9%, pe fondul temerilor privind iesirea Greciei din zona euro. Vicepremierul Florin Georgescu spune ca este vorba de un comportament regional. aUitati-va si la cursul zlotului polonez, la coroana ceha sau la forint", a spus el.
Leul s-a depreciat si fata de dolar, referinta BNR de ieri a fost de 3,4987 lei pentru un dolar.

Sistemul bancar e solid
Romanii nu trebuie sa-si faca probleme, considera vicepremierul Florin Georgescu.
"Exista o colaborare foarte stransa intre banca centrala si celelalte institutii de supraveghere ­ CNVM, CSA, CSSPP si Guvern, prin Ministerul Finantelor Publice. Analizam evolutiile externe, fluxurile de capital, situatia bancilor si a agentilor economici care au relatii. Sistemul bancar este solid si bine capitalizat. Nu sunt motive de ingrijorare, nici pentru populatie nici pentru firme", a spus Georgescu. Acesta a mai adaugat ca nu crede ca va fi nevoie ca autoritatile romane sa foloseasca bridge bank-ul (banca punte) pentru a sprijini cu bani publici banci aflate in dificultate. In Romania sunt prezente sase banci grecesti, respectiv EFG Eurobank (prin Bancpost), Alpha Bank, Piraeus Bank, National Bank of Greece (Banca Romaneasca), Emporiki Bank (detinuta de Credit Agricole) si ATEBank. Bancile elene detin circa 17% din totalul activelor sistemului bancar romanesc. Potrivit datelor prezentate in luna aprilie de Banca pentru Reglemente Internationale, expunerea institutiilor bancare grecesti pe Romania a scazut anul trecut cu 2,34 miliarde de dolari, sau 11%, la 18,8 miliarde dolari.

Expunerea totala a bancilor straine pe Romania a coborat anul trecut cu 5,4%, sau 6,146 miliarde dolari, la 107 miliarde dolari, cele mai mari scaderi fiind inregistrate in randul bancilor din Austria si Grecia.

×