x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Litoralul românesc îndeplineşte standardele europene privind calitatea apei

Litoralul românesc îndeplineşte standardele europene privind calitatea apei

14 Iun 2010   •   00:00

Toate zonele de îmbăiere de pe litoralul românesc corespund standardelor europene de calitate, potrivit unui raport al Comisiei Europene, citat de Administraţia Naţională 'Apele Române' (ANAR).

Raportul Comisiei Europene constată o îmbunătăţire semnificativă a calităţii apelor de îmbăiere din România, pe baza informaţiilor transmise de autorităţile române aferente anului 2009.

Astfel, toate cele 49 de zone îmbăiere de pe litoralul românesc corespund standardelor europene obligatorii, constatându-se un progres cu 2 la sută faţă de anul 2008, când 98 la sută din zonele îmbăiere atingeau standardele europene obligatorii.

Totodată, patru zone de îmbăiere de pe litoralul românesc (reprezentând 8,2 la sută din cele 49 de zone) au întrunit condiţiile de calitate mai mai bune decât cerinţele europene obligatorii faţă de o singură zonă de îmbăiere (2 la sută) cât era în 2008.

Raportarea datelor de calitate a apelor de îmbăiere s-a realizat de câtre România, pentru al treilea an consecutiv, prin Ministerul Sănătăţii, Institutul de Sănătate Publică Bucureşti şi autorităţile de sănătate publică judeţene, care au participat, împreună cu ANAR, la delimitarea zonele de îmbăiere.

Potrivit ANAR, monitorizarea şi delimitarea zonelor de îmbăiere vizează exclusiv zona costieră.

Conform legislaţiei în vigoare, în prezent ANAR are atribuţii, pe de o parte, de a prognoza şi de a gestiona poluările pe termen scurt, situate în proximitatea zonelor de îmbăiere şi dacă acestea pot influenţa direct calitatea apei în zona natural amenajată pentru îmbăiere.

De asemenea, ANAR trebuie să informeze publicul, cu privire la datele furnizate de autorităţile de sănătate publică, în ceea ce priveşte zonele de îmbăiere şi calitatea acestora şi, după caz, interdicţia temporară a îmbăierii. Informarea publică se face inclusiv prin colaborare interinstituţională între toate autorităţile responsabile.

În baza recomandărilor primite de la Comisia Europeană în ceea ce priveşte îmbunătăţirea informării publice despre calitatea apelor de îmbăiere, ANAR prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a montat, în sezonul 2009, 35 de panouri pe plajă, pe care s-au afişat periodic buletine de analiză a calităţii apei, realizate de către Direcţia de Sănătate Publică Constanţa.

De asemenea, ANAR elaborează şi reactualizează periodic registrul zonelor protejate, inclusiv a zonelor de îmbăiere.

În data de 22 martie 2010, România a raportat către Comisia Europeană Planurile de Management a Bazinelor Hidrografice, în care au fost incluse şi zonele de îmbăiere.

Conform Directivei Europene privind apele de îmbăiere, până în 2011, ANAR va elabora, în comun cu autorităţile de sănătate publică, profilul apelor de îmbăiere (încadrarea acestora pe clase de calitate), iar, până în 2015, autorităţile responsabile trebuie să ia măsurile de management necesare pentru atingerea unei calităţi cel puţin 'satisfăcătoare' a apelor de îmbăiere, precum şi pentru creşterea numărului de ape de îmbăiere care să aibă o calitate 'bună' sau 'excelentă'.

La nivelul Comisiei Europene, se află în curs de elaborare, pe baza comentariilor primite de la statele membre, un proiect de decizie referitor la simbolurile ce ar putea să fie folosite, pe de o parte, pentru recomandarea de interdicţie sau interdicţia de îmbăiere, iar, pe de altă parte, pentru indicarea clasei de calitate a apelor de îmbăiere, mai exact, reprezentarea grafică a unor stele (asemănător sistemului de clasificare a serviciilor), în care 4 stele înseamnă 'calitate excelentă a apei de îmbăiere', 3 stele, 'calitate bună a apei de îmbăiere', 2 stele, 'calitate satisfăcătoare a apei de îmbăiere' şi o stea 'calitate nesatisfăcătoare a apei de îmbăiere'.


×
Subiecte în articol: redactie