x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Locuinţele vechi, mai ieftine cu 12%

Locuinţele vechi, mai ieftine cu 12%

de Daniela Ivan    |    09 Sep 2010   •   00:00
Locuinţele vechi, mai ieftine cu 12%
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Preţurile locuinţelor din blocurile vechi sunt departe de a fi atins punctul cel mai de jos, deşi acestea au scăzut, în medie, cu 12% între august 2009 şi august 2010. Reducerea veniturilor populaţiei, precum şi închiderea robinetului cu bani de la bănci au determinat unii proprietari să coboare preţurile, chiar şi sub nivelul pieţei.

Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Timişoara şi în Constanţa, potrivit portalului imobiliare.ro. "La nivel naţional, preţul mediu cerut pentru apartamente a scăzut cu 11,7%, de la 1.240 euro/mp, cât era înregistrat la sfârşitul lunii august 2009, la 1.095 euro/mp în prezent. Dintre marile oraşe, cele mai mari scăderi s-au înregistrat în Timişoara şi în Constanţa. În contextul general de ieftinire resimţit la nivel naţional, unii vânzători îşi listează apartamentele la valori situate considerabil sub preţul pieţei, pentru a impulsiona astfel încheierea unor tranzacţii", se arată într-un comunicat al portalului imobiliar.

În Capitală, cel mai mult s-au ieftinit garsonierele, care sunt scoase la vânzare la preţuri cu 10,1% sub valoarea din august 2009, respectiv la 1.231 euro/mp. Pentru apartamentele cu două şi trei camere, reducerea a fost similară, în jur de 7%.

"După un an de scăderi, Bucureştiul oferă câteva oportunităţi interesante de achiziţie. Spre exemplu, preţul cerut pentru un apartament cu două camere din Militari este acum de 42.000 de euro. Apartamentul are 41 de metri pătraţi utili şi este decomandat", susţin reprezentanţii portalului citat. Şi în Braşov, cea mai mare scădere a fost înregistrată la garsoniere, în ultimul an, preţul acestora reducându-se cu 5,5%. Pentru locuinţele vechi cu două camere, preţul cerut a coborât mai puţin, respectiv cu 2,8%.

Garsonierele din Constanţa s-au ieftinit cu 12,7% în ultimul an, în acelaşi timp, preţul cerut pentru locuinţele cu două şi trei camere a scăzut cu 13,2%, respectiv 11,7%.
Pe de altă parte, preţul garsonierelor din Iaşi a rezistat crizei imobiliare, înregistrând o apreciere uşoară de 0,5%. Pe de altă parte, preţul locuinţelor cu trei camere a scăzut cu 9,9%.

În Timişoara, toate tipurile de apartamente vechi, indiferent de numărul camerelor, au înregistrat scăderi. Astfel, preţul mediu cerut pentru locuinţele cu o cameră din blocurile construite înainte de 1990 a ajuns la 927 euro/mp util, înregistrând un declin de 14,7% în ultimul an. Cea mai mare variaţie de preţ, atât la nivel local, cât şi naţional, este întâlnită în cazul apartamentelor vechi cu trei camere, al căror preţ a scăzut cu 16,2% în perioada analizată. Şi pe segmentul locuinţelor cu două camere au avut loc schimbări substanţiale, scăderea înregistrată fiind de 14,4%.


Premieră: apartamente vechi la târgul imobiliar TIMO
Proprietarii care se grăbesc să-şi vândă apartamentele au decis să le prezinte, în premieră, şi la Târgul Imobiliar Naţional, TIMOn, care se desfăşoară în perioada 9-12 septembrie, în Capitală. Târgul reuneşte, de joi până duminică, 70 de firme expozante şi peste 100 de proiecte imobiliare din Bucureşti şi din ţară, plus 4.000 de locuinţe vechi. Reducerile de preţ, valabile exclusiv în perioada târgului, variază între 2.000 şi 10.000 de euro, iar 2.000 din cele 8.000 de locuinţe nu vor putea fi regăsite la nici un alt târg imobiliar. Cel mai mic preţ din târg este 21.500 de euro, iar cel mai mare, 318.000 de euro plus TVA pentru un penthouse în Piaţa Victoriei. 'Târgul va fi un succes şi de această dată. Am strâns la această ediţie 40 de dezvoltatori, 100 de proiecte, avem multe exclusivităţi şi premiere. Dincolo de cele 5.000 de locuinţe noi în ofertă vor apărea şi apartamente vechi, dar şi spaţii comerciale din cadrul galeriei comerciale Cocor", a spus directorul TIMOn, Vlad Vlăsceanu.

×
Subiecte în articol: economic