x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie MAI TARI CA AMERICANII / România va profita de criză

MAI TARI CA AMERICANII / România va profita de criză

08 Dec 2008   •   00:00

România va profita de situaţia economică mondială, deoarece investitorii "se vor înghesui" din cauza recesiunii către state care vor înregistra un avans real al economiei.



În condiţiile în care multe state se confrun­tă cu recesiunea, investitorii se vor înghesui către ţările care vor reuşi să înregis­tre­ze creştere economică. Cele mai reduse rate de creştere sunt aşteptate în Statele Unite, Spania, Turcia, Taiwan, Italia şi Belgia. Economiile care vor înregistra însă cele mai mari avansuri sunt Qatar, China, India, Peru, Nigeria, Panama, Egipt, Indonezia, Slovacia şi România, se arată într-un raport al băncii americane de investiţii Merrill Lynch. Instituţia precizează că în 2009 România îşi va diminua creşterea economică de la 8,1% în acest an la 3,9%, însă îşi va acce­lera ritmul ascendent în 2010, când va ajunge la o creştere economică de 4,5%.

SCUMPIRI MAI MICI
Dacă în anul 2008, inflaţia în ţara noastră este aşteptată să fie de 8,1%, pentru următorii doi ani banca americană estimează că produ­se­le nu se vor mai scumpi aşa mult, inflaţia scă­zând la 5,5% în 2009 şi la 4,7% în 2010. În luna octombrie, inflaţia anuală în România era de 7,39%, în condiţiile în care rata dobânzii de politică monetară a Băncii Naţionale a României este de 10,25%.

Analiştii Merrill Lynch mai precizează că Banca Naţională a României va reduce dobânda de politică monetară până la 8,75% în 2009 şi va menţine acest nivel şi pe parcursul anului 2010. Astfel, românii vor lua credite mai uşor şi la dobânzi mai mici faţă de nivelurile actuale. În condiţiile actuale, din cauza dobânzilor mari interbancare, creditarea pe segmentul ipotecar aproape că s-a evaporat în România, ceea ce afec­tează dezvoltatorii imobiliari, care nu mai găsesc finanţare pentru a termina con­struc­ţii­le, dar şi potenţialii clienţi, care nu îşi mai permit contractarea unui credit, blocând astfel piaţa imobiliară. Efectul de domino se continuă la nivelul muncitorilor din construcţii, care întâmpină probleme din moment ce mai mulţi dezvoltatori au amânat sau anulat proiecte rezidenţiale, dar şi producătorii de mobilă, care se confruntă cu lipsa de clienţi.

ATENŢIE LA CURS!

Analiştii Merrill Lynch avertizează că, în contextul actual, există riscul ca orice schimbare mai accelerată a politicilor sau a condiţiilor să aibă un efect major asupra monedelor na­ţio­na­le. "Cel mai mare risc al scenariului nostru este posibilitatea ca avansul economic şi fluxurile de capital să-şi revină mai repede decât am an­ticipat. De asemenea, există riscul ca ini­ţia­ti­vele instituţiilor de finanţare internaţională să eşueze în încercarea de a susţine statele emergente, ceea ce ar afecta monedele ţărilor respective", avertizează experţii Merrill. "Este nevoie de politici de stimulare masivă a pieţelor. Problema este legată însă de relaxarea fiscală. Deficitele bugetare vor urca semnificativ în toate ţările", se mai precizează în raport.

DEOCAMDATĂ AŞTEPTĂM...
La momentul actual, lucrurile se întâmplă invers faţă de ceea ce prezic analiştii Merrill Lynch: unele companii care doreau să realizeze investiţii le-au amânat sau au renunţat definitv la ele, în vreme ce câteva multi­na­ţio­nale au anunţat că se relochează din România. Voestalpine a amânat anunţarea investiţiei într-un nou combinat siderurgic de 5,5 miliar­de de euro la Marea Neagră, unde România concura cu şanse reale. De asemenea, Electrabel, din grupul Gaz de France Suez, şi ruşii de la Mechel au renunţat la investiţiile pentru o nouă capacitate de producţie la Termocentrala Doiceşti. Petrom a anunţat şi ea amânarea cu un an a modernizării Rafinăriei Petrobrazi.

×
Subiecte în articol: economic romania