x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Memorandumul cu FMI, poate la vara

Memorandumul cu FMI, poate la vara

24 Apr 2005   •   00:00

Memorandumul cu FMI va fi rediscutat la vara. Asta este concluzia pe care au anuntat-o sase directori FMI care au fost prezenti la Bucuresti la sfarsitul acestei saptamani.



  • de DANIELA IVAN

  • IN VIZITA. Echipa de directori a FMI-ului s-a intalnit cu premierul Calin Popescu Tariceanu
    FMI vrea sa ajute Romania sa intre in Uniunea Europeana si vrea sa verfice sanatatea politicii romanesti si asta va da mai multa credibilitate tarii, a declarat Jeroen Kremers, directorul executiv al Constituentei din care face parte Romania. El a mai precizat ca tranzitia nu s-a incheiat si ca este prematur sa se traga o concluzie daca Romania va reusi sa tinteasca inflatia sau daca cota unica va da rezultate pe termen lung.

    SUSPICIUNE. "Vom sti daca cota unica este eficienta dupa cateva luni, acum este prematur sa ne pronuntam", a declarat Jeroen Kremers. El a mai spus ca FMI vrea sa ajute Romania prin asistenta tehnica sau consultari. De asemenea, directorii FMI au mai precizat ca nu se afla la Bucuresti pentru negocieri, ci pentru a vedea la fata ochilor rezultatele reformelor din Romania. De negocieri se vor ocupa autoritatile Romane si angajatii FMI. "Rezultatul se va vedea in vara, acum nu pot sa va spun nimic. Cert este ca guvernul pare hotarat sa incaseze aceste impozite", a spus Jeroen Kremers. Intrebati de ce nu vrea FMI sa fie mai ingaduitor cu deficitul bugetar al Romaniei, acum cand tara are nevoie de bani pentru aderarea la UE, reprezentantii FMI au raspuns ca "rolul FMI este similar cu cel al unui ministru de finante, care trebuie sa fie mai strans cu cheltuielile. Timpul si experienta au aratat ca stabilitatea macroeconomica e decisiva pe termen lung".

    SINDICATELE CONSULTATE
    Confederatiile sindicale trebuie sa transmita delegatiei FMI, in doua saptamani, punctul lor de vedere cu privire la prevederile acordului stand-by si la modificarea Codului Muncii. "Prezenta in cadrul acordului stand-by a angajamentului Guvernului de a modifica Codul Muncii a fost perceputa negativ de catre membrii organizatiilor sindicale si de catre public, fiind considerata o ingerinta nejustificata a FMI in politica sociala a Romaniei", sustin reprezentantii Blocul National Sindical si Cartel Alfa.

    Codul Muncii contine prevederi care "ar putea parea rigide", dar pot fi corectate printr-o legislatie complementara sau prin acorduri bilaterale care sa nu "amputeze drepturile si libertatile lucratorilor", au spus reprezentantii sindicatelor.

    DEFICITE
    Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat ca solutia convenita de partea romana cu reprezentantii FMI se refera la diminuarea deficitului bugetar initial si adoptarea unor masuri de temperare a consumului si cererii excesive de pe piata. Rectificarea bugetara va fi efectuata pornind de la o tinta pentru deficitul pe 2005 de 0,7% din PIB. MFP precizeaza ca in urma aplicarii cotei unice de impozitare a crescut numarul de salariati platitori de impozite cu 100.000 in primele doua luni, fata de o majorare de numai 42.000 de salariati in aceeasi perioada a anului 2004.
    ×
    Subiecte în articol: economic