x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Microîntreprinderile revin la viaţă

Microîntreprinderile revin la viaţă

de Daniela Ivan    |    11 Ian 2011   •   19:35
Microîntreprinderile revin la viaţă
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

146118-kk-wo5f6991.jpgFirmele nu trebuie să se grăbească să treacă la statutul de microîntreprindere de la 1 ianuarie 2011 înainte de a se asigura că vor putea obţine şi profit. Analiştii financiari spun că este mai prudent să se facă o analiză temeinică a afacerii înainte de a opta pentru acest statut având în vedere perioada de criză pe care o traversăm.

„Eliminarea în 2010 a impozitului pe venit pentru microîntreprinderi a afectat semnificativ firmele, din punct de vedere al cash-flow-ului, derulării activităţii etc, iar multe dintre cele care încă mai au activitate sunt  şubrezite ca şi business-uri”, a declarat Mirela Şerban, Managing Partner la firma R&M Audit. Ea a mai adăugat că aceste efecte se vor resimţi şi în acest an, aşa încât firmele respective nu trebuie să revină automat la statutul de microîntreprindere. „Nu trebuie să uităm că o eventuală pierdere înregistrată în anul curent nu va putea fi recunoscută fiscal atât timp cât statutul de micro este recunoscut, astfel încât – deşi pe pierdere – firma respectivă va plăti un impozit de 3% pe venit”, a precizat Mirela Şerban.

Conform OUG nr. 117/ 2010, au­torităţile au reintrodus posibilitatea ca o microîntreprindere să plătească un impozit de 3% venit, în cazul în care îndeplineşte cumulativ o serie de condiţii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent: are între 1 şi 9 salariaţi inclusiv; a realizat ve­nituri de maximum 100.000 euro (echivalent în lei); capitalul social este deţinut de persoane (altele decât statul şi autorităţile locale) care nu sunt un acţionari sau asociaţi persoane juridice cu peste 250 de angajaţi; nu desfăşoară activităţi în do­meniile bancar, asigurări/reasi­gurări, pieţe de capital, jocuri de noroc, consultanţă sau management. Chiar dacă se încadrează în aceste condiţii fir­mele pot rămâne pe varianta im­po­zi­tu­lui pe profit, care este 16%.

Analiştii financiari spun că orientarea către statutul de microîntreprindere este recomandată firmelor care nu au avut pierderi fiscale din anii anteriori, au cheltuieli mici şi pro­fituri mari, un punct de reper im­portant fiind o rată a profitului de peste 20%.

Pe de altă parte, reprezentanţii Ministerului de Finanţe au omis să treacă în OUG nr. 117/ 2010 (legea ca­re reîntroduce microîntreprinde­rile) orice referire legată la firmele ca­re şi-au suspendat activitatea şi ca­re doresc să reînceapă în 2011. Concret, nu se ştie dacă pe parcursul anului 2010, înainte de a-şi suspenda ac­tivitatea, au plătit impozitul forfetar, deci au trecut forţat la impozitul pe pro­fit, pot opta când îşi încep activi­ta­tea pentru impozitul pentru mi­cro­întreprinderi, dacă îndeplinesc ce­lelal­te condiţii.

Totodată, nu este clar dacă o firmă mică care a fost suspen­dată poate trece la statutul de mi­cro­în­tre­prin­dere imdiat sau trebuie să aş­tepte un an fiscal pentru a face asta.

×
Subiecte în articol: economia