Firmele nu trebuie să se grăbească să treacă la statutul de microîntreprindere de la 1 ianuarie 2011 înainte de a se asigura că vor putea obţine şi profit. Analiştii financiari spun că este mai prudent să se facă o analiză temeinică a afacerii înainte de a opta pentru acest statut având în vedere perioada de criză pe care o traversăm.
„Eliminarea în 2010 a impozitului pe venit pentru microîntreprinderi a afectat semnificativ firmele, din punct de vedere al cash-flow-ului, derulării activităţii etc, iar multe dintre cele care încă mai au activitate sunt şubrezite ca şi business-uri”, a declarat Mirela Şerban, Managing Partner la firma R&M Audit. Ea a mai adăugat că aceste efecte se vor resimţi şi în acest an, aşa încât firmele respective nu trebuie să revină automat la statutul de microîntreprindere. „Nu trebuie să uităm că o eventuală pierdere înregistrată în anul curent nu va putea fi recunoscută fiscal atât timp cât statutul de micro este recunoscut, astfel încât – deşi pe pierdere – firma respectivă va plăti un impozit de 3% pe venit”, a precizat Mirela Şerban.
Conform OUG nr. 117/ 2010, autorităţile au reintrodus posibilitatea ca o microîntreprindere să plătească un impozit de 3% venit, în cazul în care îndeplineşte cumulativ o serie de condiţii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent: are între 1 şi 9 salariaţi inclusiv; a realizat venituri de maximum 100.000 euro (echivalent în lei); capitalul social este deţinut de persoane (altele decât statul şi autorităţile locale) care nu sunt un acţionari sau asociaţi persoane juridice cu peste 250 de angajaţi; nu desfăşoară activităţi în domeniile bancar, asigurări/reasigurări, pieţe de capital, jocuri de noroc, consultanţă sau management. Chiar dacă se încadrează în aceste condiţii firmele pot rămâne pe varianta impozitului pe profit, care este 16%.
Analiştii financiari spun că orientarea către statutul de microîntreprindere este recomandată firmelor care nu au avut pierderi fiscale din anii anteriori, au cheltuieli mici şi profituri mari, un punct de reper important fiind o rată a profitului de peste 20%.
Pe de altă parte, reprezentanţii Ministerului de Finanţe au omis să treacă în OUG nr. 117/ 2010 (legea care reîntroduce microîntreprinderile) orice referire legată la firmele care şi-au suspendat activitatea şi care doresc să reînceapă în 2011. Concret, nu se ştie dacă pe parcursul anului 2010, înainte de a-şi suspenda activitatea, au plătit impozitul forfetar, deci au trecut forţat la impozitul pe profit, pot opta când îşi încep activitatea pentru impozitul pentru microîntreprinderi, dacă îndeplinesc celelalte condiţii.
Totodată, nu este clar dacă o firmă mică care a fost suspendată poate trece la statutul de microîntreprindere imdiat sau trebuie să aştepte un an fiscal pentru a face asta.