x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ministerul Agriculturii va sprijini financiar fermele care doresc să facă agricultură ecologică

Ministerul Agriculturii va sprijini financiar fermele care doresc să facă agricultură ecologică

17 Iun 2010   •   00:00

Fermele care doresc să treacă de la agricultura convenţională, bazată pe pesticide, la cea ecologică vor primi o primă de conversie, începând din cea de-a doua jumătate a anului, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, la o conferinţă pe tema viitoarei Politici Agricole Comune.

'Vom acorda un ajutor fermelor pentru conversie şi avem în program modificarea, anul viitor, a PNDR, astfel încât să introducem în Axa 2 această măsură', a spus Dumitru.

Potrivit şefului de la Agricultură, anul acesta prima de conversie va fi plătită din fonduri europene, iar din 2011 va exista o măsură de agromediu atât pentru conversie, cât şi pentru plata cheltuielilor de certificare, aceste sume urmând să fie suportate din PNDR.

Mihail Dumitru a precizat că în prezent există 1.800 de fermieri care doresc să se îndrepte spre agricultura ecologică, anul acesta existând un buget de trei milioane de euro pentru plata primei de reconversie. Oficialul MADR a admis că fermierii trebuie să îndeplinească o serie de condiţii, una dintre acestea fiind acea de a demonstra că au trecut la agricultura ecologică şi nu mai folosesc pesticide.

'Noi vrem să dezvoltăm categoria fermelor de semisubzistenţă şi vrem ca acestea să producă produse de calitate, ecologice pentru că acestea se pretează mai bine la scară mică. Vor fi şi ferme animale şi ferme vegetale cărora le vom plăti această primă', a precizat ministrul.

În sprijinul acestei măsuri, Mihail Dumitru a venit cu argumentul 'acelor târguri de sâmbătă şi duminică organizate pentru producători', unde se vând produse ecologice, târguri care 's-au dezvoltat foarte bine'.

'Ne-am gândit să propunem o măsură pe Pilonul II (PAC), aceea de a plăti o primă acelor întreprinzători să stea în această nişă şi să compensăm tendinţa lor de a produce la scară industrială, cu o calitate scăzută. Cred că avem o oportunitate foarte mare pe care o putem valorifica', a subliniat ministrul Agriculturii, la dezbaterile privind viitoarea PAC.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, piaţa internă de produse ecologice a totalizat, în 2009, aproximativ 20 de milioane de euro, o valoare similară cu cea din 2008, în timp ce valoarea exporturilor de astfel de produse a scăzut cu 20 la sută faţă de 2008, până la 80 de milioane de euro. Exporturile de produse ecologice au scăzut de la 129.770 tone în 2008, la 100.000 de tone în 2009, din cauza reducerii cererii pe piaţa comunitară, în special a laptelui şi produselor lactate. În 2008, exporturile de produse ecologice au totalizat 100 de milioane euro.

Anul trecut, România a înregistrat şi o scădere a numărului operatorilor ecologici înregistraţi, de la 4.191 în 2008, la doar 3.316 la finele anului trecut.

În ceea ce priveşte suprafeţele cultivate în sistem ecologic, datele prezentate de consilierul MADR arată că, la finele lui 2009, acestea ocupau 240.000 ha din suprafaţa totală agricolă a României, respectiv 1,8 la sută, mai mult cu 8,6 la sută decât în 2008, când s-au raportat 221.000 ha (1,6 la sută din totalul suprafeţei agricole.

×
Subiecte în articol: redactie