Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană au convenit, marţi, începerea reducerii deficitelor bugetare cel târziu în 2011, chiar dacă menţinerea măsurilor de stimulare economică este necesară pentru a proteja relansarea economică.
"Este important ca politicile economice să rămână expansioniste, dar şi să redactăm şi să comunicăm strategiile de renunţare la măsurile de stimulare", a declarat ministrul de Finanţe din Suedia, Anders Borg, a cărui ţară deţine preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene. El a avertizat că situaţia finanţelor publice europene se va înrăutăţi rapid, dacă nu va avea loc o restructurare bugetară fermă.
Guvernele europene au alocat sume de ordinul miliardelor de euro măsurilor de stimulare a creşterii economice şi de susţinere a pieţei muncii. Deficit bugetar mediu în zona euro va atinge nivelul record de 6,9% din PIB în 2010, pragul maxim de 3% urmând să fie depăşit în toate ţările din regiune, potrivit estimărilor Comisiei Europene. Rata şomajului va ajunge la 10,9% în 2011, cel mai ridicat nivel consemnat după anul 1995. Comisia Europeană urmează să publice miercuri rapoarte referitoare eforturile Franţei, Spaniei, Irlandei, Greciei şi Marii Britanii (care nu este în zona euro) de a începe reducerea deficitelor. CE va anunţa termenul până la care Germania şi alte opt state trebuie să aducă deficitele bugetare sub pragul de 3% din PIB.
Citește pe Antena3.ro