x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Misiunea FMI soseşte astăzi la Bucureşti

Misiunea FMI soseşte astăzi la Bucureşti

de Daniela Ivan    |    27 Apr 2010   •   00:00
Misiunea FMI soseşte astăzi la Bucureşti
Sursa foto: Daniel Mihailescu/AFP

Vizita FMI de astăzi are loc în contextul în care Fondul a revizuit în scădere, de la 1,3% la 0,8%, prognoza creşterii PIB.



România trebuie să reducă deficitul bugetar la 5,9% din PIB în acest an, iar analiştii estimează că bugetul consolidat va închide acest an cu un sold negativ de 6,2% din PIB. O idee similară este lansată şi de reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.

"În discuţiile care vor avea loc la Bucureşti ar putea fi examinată posibilitatea unei creşteri uşoare a deficitului în situaţia macroeconomică existentă. În acelaşi timp, accelerarea reformelor în domeniul cheltuielilor publice este foarte importantă în trimestrele şi în anii care urmează. În cadrul discuţiilor de la Bucureşti va fi analizat exact felul în care economia românească va răspunde la aceste cerinţe şi va respecta modul în care evoluează acum Europa", a declarat Tănăsescu citat de Agerpres.

Misiunea FMI va pregăti cel de-al patrulea raport asupra programului economic al României, care va fi discutat de Board-ul Fondului în cea de-a doua parte a lunii iunie. Dacă raportul va fi aprobat, România va primi încă o tranşă în valoare de 768 de milioane DST (0,85 miliarde de euro) din cadrul împrumutului acordat de FMI. În ciuda performanţelor economice slabe obţinute de Guvernul de la Bucureşti, analiştii consideră că a patra revizuire a acordului stand-by se va încheia, probabil, cu succes, la jumătatea lunii iunie.

Însă problemele ar putea apărea începând din luna septembrie, când va avea loc a cincea revizuire, spun analiştii Citi. "Devenim din ce în ce mai îngrijoraţi de absenţa oricărui semn consistent de revenire. Şomajul a înregistrat un trend crescător încă din august 2008, până la 8,4% în luna martie. (...) Indicatorii privind încrederea nu oferă prea multă speranţă, stârnind temeri faţă de puterea revenirii economice de care este mare nevoie", se arată în raportul Citi.

România înregistrează declinuri majore privind producţia industrială, construcţiile, comerţul şi creşteri ale ratei şomajului, aşa încât cel mai probabil economia s-a contractat în primul trimestru al anului.

O dată cu delegaţia FMI la Bucureşti va sosi şi cea a Băncii Mondiale, în contextul în care instituţia mondială va deveni consultant al Guvernului român, inclusiv pentru accesarea fondurilor structurale "Recomandările noastre vor fi unele tehnice, dar suntem perfect conştienţi că unele dintre ele vor fi dificil de aplicat din punct de vedere politic. Ne aflăm în faţa unor luni în care Guvernul va trebui să abordeze o serie de probleme dificile", a spus şeful Biroului de la Bucureşti al BM, Francois Rantrua.

Această operaţiune poate fi chiar mai profitabilă pentru România decât finanţarea obişnuită de la BM. "Dacă găsiţi asistenţă în condiţii mai bune la alţi consultanţi, apelaţi la ei. Dacă nu, suntem imediat gata să vă ajutăm", a precizat Rantrua. BM a acordat sprijin României în contextul crizei financiare, ca parte din pachetul de sprijin oferit cu FMI şi UE. Primul

Împrumut pentru Politici de Dezvoltare (300 milioane de euro) dintr-o serie de trei împrumuturi totalizând un miliard de euro a fost eliberat pe 20 octombrie 2009.

×
Subiecte în articol: economic