x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Negocieri pe deficitul bugetar

Negocieri pe deficitul bugetar

de Daniela Ivan    |    10 Ian 2011   •   19:06
Negocieri pe deficitul bugetar
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

145946-dragosstoica-drs-img-4623.jpgAutorităţile române au cerut FMI şi Uniunii Eu­ropene să permită Ro­mâ­niei un de­fict bugetar mai mare în primele două trimestre din 2011, cu condiţia ca până la finele anului să ne în­ca­drăm în deficitul stabilit de 4,4% din PIB. „Noi nu am cerut dispensă pentru deficitul bugetar, noi am cerut ca în 2011 să ni se permită să avem un deficit mai mare în primul trimestru şi în trimestrul al doilea. Pentru că în perioada 2009-2010, deficitul pe trimestru era stabilit prin împărţirea deficitului anual la patru, înseamnă că putem angaja cheltuieli mai mari în primul trimestru şi în trimestrul al doilea pentru investiţii, pentru că este vorba de licitaţii şi ele necesită un timp”, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu,

El a precizat că autorităţile ro­mâ­ne au cerut ca în primele trei luni ale anu­lui să putem avea un deficit de 8 m­i­liarde lei, în loc 6 miliarde lei, dar au promis că în a doua parte a anului vor cheltui mai puţin. România spe­ră că din iulie motoarele eco­no­mi­ei vor reporni, iar creşterea eco­no­mi­că va aduce un surplus la buget.

Dar ce se va întâmpla dacă lu­cru­rile nu vor sta aşa? Guvernul va avea şi o plasă de siguranţă, acordul cu FMI şi UE. Noul acord pe care a­u­to­ri­tăţile române îl vor negocia cu FMI va fi de tip preventiv, inclusiv cu Uniu­­nea Europeană. Declaraţia îi aparţine ministrului Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, care a precizat că atât banii de la FMI, cât şi cei de la UE vor putea fi folosiţi numai în cazuri de urgenţă. „Dacă România nu va putea să-şi acopere deficitul, sigur că va apela la aceste fonduri de la Comisia Europeană, dar nu este cazul”, a adăugat Ialomiţianu. Acesta a mai adăugat că România are în acest an de acoperit un deficit bugetar de  de 4,4 % din PIB, ceea ce înseamnă 24 miliarde de lei (6 miliar­de de euro), bani care vor fi luaţi atât de pe piaţa internă, cât şi de pe cea ex­ternă. Peste 54% din banii necesari acoperirii deficitului vor fi luaţi de pe piaţa externă şi 46% de pe piaţa in­ternă, dar obiectivul Ministerului de Finanţe este să se ajungă la 50%-50%.

Însă, dacă lucrurile vor merge rău, Finanţele nu vor putea apela decât la banii de la UE, pentru că cei de la FMI nu pot finanţa deficte bugetare. „Şi alte ţări au pro­bleme privind finanţarea deficitului. În momentul în care România nu ar avea posibilitatea să îşi finanţeze de­ficitul sigur că am putea recurge la su­ma respectivă care face obiectul acor­dului”, a spus Ia­lo­miţeanu. Mi­nis­trul nu a precizat însă care este du­rata următoarei în­ţe­legeri cu insti­tu­ţiile inter­na­ţio­na­le, dar a spus totuşi că „perioada va trebui să ţină cont şi de programul de trecere la zona euro a României”.

Noul acord va fi negociat în timpul unei misiuni FMI – CE car­e va veni la Bucureşti pe data de 25 ianua­rie. Atunci se vor discuta îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 şi condiţiile unui nou acord, de tip preventiv. Ultima evaluare a acordului va avea loc în perioada aprilie-mai, când vor fi ana­lizate criteriile agreate pentru primul trimestru şi vor fi definitivaţi parame­trii finali ai noului aranjament.  Suma pri­mită până acum de la Fond se ri­dică la 11,27 miliarde de euro, la care se va adăuga tranşa aprobată vineri, pre­cum şi ultima partea a împrumutului, de circa un miliard de euro.

×
Subiecte în articol: economia