Noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie duce la prăbușirea burselor europene
O scădere de peste 5% a acțiunilor companiilor de turism a dus luni la o scădere a burselor europene, deoarece răspândirea rapidă a unei noi tulpini de coronavirus a forțat restricții dure în Anglia și interdicții de călătorie din multe țări, relatează Reuters.
Indicele pan-european STOXX 600 a scăzut cu 1,9%, pentru cea mai slabă sesiune din ultimele două luni, după ce Marea Britanie a impus o carantină severă și și-a schimbat planurile de a slăbi restricțiile cu ocazia Crăciunului, în condițiile în care noua tulpină este cu până la 70% contagioasă.
Indicele londonez FTSE a scăzut cu 1,1%, în timp ce lira sterlină s-a scufundat. Indicele german DAX a scăzut cu peste 3%, CAC 40 din Paris cu 3,13% iar AEX din Amsterdam inregistra un minus, la ora transmiterii știrii, de 3,01%.
La București, indicele BET avea o scădere de 1,53%.
Canada, precum și Germania, Italia și Olanda, au dispus suspendarea zborurilor din Marea Britanie, în timp ce interdicția Franței includea și transportatorii de mărfuri.
Acțiunile companiilor de turism și divertisment aveau cea mai proastă zi din ultimele trei luni, cu IAG, proprietarul British Airways, transportatorul Lufthansa și compania de turism Tui pierzând între 5,8% și 9%. Operatorul de croazieră Carnival Corp a pierdut 6,4%.
Pe măsură ce prețurile la țiței au scăzut, companiile BP, Total și Royal Dutch Shell au pierdut între 3,9% și 5,4% din valoarea acțiunilor.
Îngrijorările legate de noua tulpină de virus au eliminat posibilele efecte ale acordului din Congresul american privind un pachet de ajutor fiscal în valoare de 900 miliarde de dolari, care va fi votat luni.
Vaccinurile ar trebui să fie în continuare eficiente împotriva noii tulpini, au spus oamenii de știință. Acțiunile de la Frankfurt ale BioNtech au crescut cu 4,6%.
(sursa: Mediafax)

Ştiri din .ro
Femeile, grav afectate de munca de acasă. 25% au vrut să renunțe la job
Nuclearelectrica solicită statului român să ajute la construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă
A fost desemnat constructorul secțiunii 4 a Autostrăzii Sibiu - Pitești
Exporturile către Japonia au crescut cu 62% datorită Acordului EPA
Costul orar al forţei de muncă, în creştere cu peste 8,69% în trimestrul IV din 2020
CFR alocă peste 22 de milioane de lei pentru reparații feroviare
Alungarea pensionarilor, ultima lovitură dată cercetării din România

Gheorghe Flutur dă 45.000 €, ca să marcheze intrarea în polul sărăciei
Cătălin Drulă: Raportul Corpului de Control spune că nivelul crescut al salariilor nu poate fi menținut decât dacă Metrorex își reduce personalul
Primele elicoptere H135 au fost livrate statului român
Șase porţi biometrice, montate la Aeroportul Otopeni. Cum funcționează aceste scannere automate
