Situaţia de la Ocnele-Mari şi necesitatea acordării unui împrumut bancar pentru asigurarea furnizării de materie primă la combinatul Oltchim sunt două dintre problemele ce vor fi discutate luni în cadrul şedinţei coaliţiei de guvernare.
Aceste probleme le vor fi prezentate liderilor coaliţiei de către social-democratul Ion Câlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea. "Referitor la situaţia de la Ocnele-Mari, vreau să insist pentru alocarea a 12 milioane de lei, din care s-au dat până acum numai 1,5 milioane, iar diferenţa urmând să se dea, probabil, în urma rectificării de buget de luna aceasta", a declarat Câlea.
El a adăugat că trebuie urgentată comandarea unui studiu tehnic în care să se prevadă soluţiile de rezolvare a situaţiei din Câmpurile III şi IV de sonde, unde sunt amplasate peste 580 de locuinţe: "Toată lumea discută şi critică faptul că am început operaţiunile din câmpul I, până a avea rezolvate problemele locative cu cele 20 de familii. De parcă un fenomen al naturii ar fi stat după noi? Dacă întârziam procesul de prăbuşire controlată, aşteptând să mutăm oamenii în case noi, dar s-ar fi produs dezastru - adică o prăbuşire necontrolată şi ar fi urmat coşmarul din câmpul II, de acum câţiva ani. Cine erau vinovaţii? Evident că tot noi!".
De aceea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea susţine că acum este cu atât mai bine să înceapă discuţiile privindu-i pe cei care au deja locuinţe în zonele câmpului III şi IV, chiar dacă problema prăbuşirii acestor mine este o chestiune de ani. "Când vor fi puse în schemă procesele la III şi IV, situaţia locativă va fi rezolvată, şi procesul va decurge fără ca cineva să mai aibă motive de a critica", a explicat Câlea, citat de Agerpres. O altă problemă pe care preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea o are în vedere pentru discuţia din cadrul şedinţei coaliţiei este referitoare la situaţia Oltchimului: "Voi insista ca această firmă să primească sprijinul de la bănci pentru contractarea împrumutului de 62 milioane de euro, din care 80 la sută este garantat de Guvernul României, pentru achiziţionarea secţiei de piroliză de la Arpechim Piteşti şi în felul acesta să asigurăm materiile prime extrem de necesare funcţionării Oltchim-ului".
El a precizat că se poate vorbi în acest moment de o relansare a activităţii de la Oltchim. "Faptul că acum s-a pornit Electroliza III, este un semnal important că Oltchim-ul începe să se revigoreze", a punctat Câlea.
Citește pe Antena3.ro