Panouri solare pentru HoReCa, nu și pentru populație
Industria ospitalității așteaptă de la Guvern ghidul solicitantului pentru a aplica pe noul program de sprijin, prin care hotelurile, pensiunile și restaurantele ar putea să-și monteze panouri solare. Prin „Electric Up”, fiecare ar putea primi până la 100.000 de euro, pentru a implementa acest program de energie verde. În același timp, vechiul program pentru persoane fizice, „Casa verde”, a fost blocat, de la începutul acestui an, după ce fusese îmbunătățit, în 2019.
Programul de sprijin pentru HoReCa „Electric Up” ar fi trebuit să înceapă la jumătatea lunii noiembrie, conform declarațiilor ministrului Economiei, Virgil Popescu, de la finalul lunii trecute. Încă nu s-au finalizat normele de aplicare și se așteaptă ghidul solicitantului, după ce patronatele au cerut câteva modificări esențiale, pentru că au constatat că, în forma inițială, normele excludeau din start unitățile cu activitate sezonieră – adică aproape tot Litoralul românesc. Documentul final încă este așteptat.
Programul este privit totuși cu reticență de cei care au văzut cum s-a blocat programul „Casa Verde Fotovoltaice”, deschis în septembrie 2019. Prin acel program, persoanele fizice aveau posibilitatea de a contracta o subvenție de 20.000 lei pentru instalarea panourilor solare. „Astăzi, la un an după încheierea perioadei de înscriere în program, AFM nu a făcut nicio decontare în cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice”, a spus Luminița Vlaicu, inginer specialist în energie regenerabilă. Persoanele admise în program așteaptă sumele promise, iar instalatorii autorizați au sistat lucrările. „Montajele au început să fie puse în practică din timpul verii, iar primele cereri de decontare pentru aceste lucrări au fost depuse de instalatori la Agenția Fondului pentru Mediu la mijlocul lunii septembrie. Însă AFM nu a decontat nicio lucrare”, a arătat Vlaicu.
476 milioane de lei va fi bugetul programului „Electric Up”, sumă care ar ajunge pentru aproximativ 1.000 de firme beneficiare.

Ştiri din .ro
Mișcare importantă pe piața financiară. BNR a redus dobânda cheie la 1,25% pe an
4 pași pe care trebuie să îi parcurgi înainte de a închiria un autocar sau microbuz
Economia mondială se va redresa greu din cauza celui de-al doilea val al pandemiei
Ce produse s-au scumpit cel mai mult în decembrie 2020
Cum pot folosi companiile banii obținuți din granturi
Ce produse și servicii s-au scumpit cel mai mult în luna decembrie 2020
(P) Cum poți economisi bani folosind reduceri, vouchere și cupoane online
Inflația s-a situat la 2,1% în decembrie 2020. ALimentele s-au scumpit cu 3,24%
(P) Principalele tipuri de furtunuri industriale și stocul generos de la Tehnovest
Principalele motive pentru care să apelezi la un detectiv privat
Tendința de a trata toți angajații la fel
