"Din informaţiile pe care le am de la societăţile de asigurare, piaţa de profil va stagna sau va creşte cu 1%-2% faţă de 2010. Evoluţia subscrierilor va fi în strictă corelaţie cu rezultatele economiei naţionale. Dacă situaţia economică a României se va îmbunătăţi, şi asigurările vor creşte", a declarat ieri preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Angela Toncescu.
Scăderea din 2010 a fost înregistrată pe fondul diminuării subscrierilor pe segmentul asigurărilor generale, care au coborât cu 7,5%, la 6,7 miliarde de lei, în timp ce poliţele de viaţă au urcat cu 2,3%, la 1,67 miliarde de lei.
Valoarea primelor brute subscrise anul trecut a depăşit 8,4 miliarde de lei (2 miliarde de euro), în scădere cu 5,7% faţă de 2009, potrivit unui raport al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Pe segmentul de asigurări generale, primele brute subscrise au fost de 6,7 miliarde de lei, în scădere cu 7,5%. "Anul trecut, asigurătorii au plătit asiguraţilor, beneficiarii contractelor şi păgubiţilor, 5,439 miliarde de lei, cu peste 7% mai puţin faţă de 2009", a declarat Angela Toncescu. Pe segmentul asigurări de viaţă, suma a fost mai mare cu circa 2%, ajungând la 684,19 milioane de lei. Reprezentantul CSA a estimat că piaţa asigurărilor de viaţă va continua să crească şi în acest an, în timp ce asigurările generale vor depinde foarte mult de evoluţia subscrierilor pe segmentul CASCO, puternic afectat în 2010. Spre deosebire de alte pieţe, piaţa românească este dependentă de asigurările auto în procent mare, peste 60% din subscrieri provenind din asigurările auto. Toncescu a spus că poliţele de asigurare CASCO este posibil să scadă în acest an, iar asigurările de locuinţe vor cunoaşte o creştere. "Cred că implicarea şi eforturile asigurătorilor de profil în direcţia prezentării şi lansării de noi produse nu vor rămâne fără efect. Într-o perioadă de criză, oamenii ar trebui să încheie poliţe de viaţă, care, la finalul contractului, le vor aduce beneficii", a spus Toncescu.
Pe segmentul CASCO, unde subscrierile au scăzut cu peste 25% anul trecut, la 2,5 miliarde de lei, Toncescu a pus rezultatul negativ pe seama căderii pieţei de leasing, în timp asigurările RCA, care anul trecut au crescut cu 11,26%, la 2,51 miliarde de lei, au fost susţinute de majorarea tarifelor şi încheierea mai multor poliţe de acest tip. Ponderea CASCO în total asigurări generale a scăzut de la 46% în 2009 la 37,2% în 2010. Pe clasa de RCA, anul trecut a fost înregistrată o creştere cu peste 11% a primelor subscrise, ceea ce a făcut ca ponderea acesteia în totalul asigurărilor generale să crească de la 31% în 2009 la 37,4% în 2010. Asigurările de incendiu şi calamităţi naturale înregistrează o creştere de 3,9% a primelor, ceea ce le modifică ponderea în sens crescător, spre nivelul de 14,5%. De asemenea, se observă o tendinţă crescătoare a primelor subscrise pe segmentul de asigurări de răspundere civilă generală, plus 7,38% şi pe asigurări de garanţii – plus 121,62%.
Distribuţia subscrierilor pe ţară este de 49,85% în Bucureşti, pentru că sediile societăţilor de asigurări se găsesc în special aici, în nord-est este de 6,87%, în sud-est – 7,10%, în sud – 7,8%, în sud-vest – 4,76%, în vest – 5,97%, în nord-vest – 8,77%, iar în centru – 7,99%, potrivit Raportului CSA.
Citește pe Antena3.ro