x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Piata de capital - Bursa este in post prelungit

Piata de capital - Bursa este in post prelungit

02 Mai 2005   •   00:00

Prea putine dintre actiunile cotate la bursele romanesti sunt suficient de atractive pentru a determina reluarea cresterilor. La scaderea pietei contribuie si incertitudinle fiscale.

  • de ADRIAN N. IONESCU
  • ECONOMIC/BUSINESS
  • GRIJA. Investitorii urmaresc incordati scaderea actiunilor
    Putine dintre actiunile cotate la bursele romanesti sunt suficient de atractive pentru a-i face pe investitorii straini sa creasca presiunile de cumparare. La scaderea pietei au contribuit si liberalizarea accesului la depozite bancare, dar si incapacitatea autoritatilor de a administra modificarea regimului de impozitare.

    Scaderile cotatiilor din ultimele doua luni se datoreaza in buna masura ofertei reduse de actiuni atractive la bursele romanesti, sustin brokerii. Comentariul acestora este sustinut de datele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, potrivit careia, in martie, strainii au vandut mai mult decat au cumparat.

    PANDA LA DEPOZITE. In martie, raportul dintre vanzarile si cumpararile strainilor s-a inversat pentru prima data anul acesta, diferenta echivaland cu 13,46 milioane de euro in favoarea vanzarilor. Totusi, sumele intrate in piata au fost mai mari cu 4,2 milioane de euro decat sumele iesite din piata care s-au ridicat la 30,1 milioane de euro, ceea ce inseamna ca echivalentul lor in lei (74,6 miliarde de lei, la cursul mediu BNR) au pandit liberalizarea accesului nerezidentilor la depozitele bancare. In echivalent euro, iesirile si intrarile sunt cu 53%, respectiv cu 39% mai mici, in martie decat in februarie.

    PIATA INGUSTA. Fara promisa cotare a actiunilor BCR, CEC si a societatilor energetice, interesul investitorilor se va mentine scazut si banii vor vira catre depozitele bancare, spun brokerii. Cu cateva exceptii, mai degraba conjucturale, actiunile celor 4 banci deja cotate, ale Petrom si Rompetrol si ale SIF-urilor concentreaza coplesitoarea majoritate a tranzactiilor. In martie, vanzarile au depasit achizitiile cu peste 300 de miliarde de lei, in cazul actiunilor "petroliere", iar in sectorul bancar cu 130 de miliarde de lei.

    TAXAREA. Brokerii au mai obtinut o amanare, pana la 1 iunie, a aplicarii impozitului pe castigurile din tranzactiile cu actiuni, dar incertitudinile fiscale persista. "Postul" bursei - de asemenea.

    ×
    Subiecte în articol: economic