x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Pleacă de pe loc Bucureştiul

Pleacă de pe loc Bucureştiul

10 Feb 2021   •   07:55
Pleacă de pe loc Bucureştiul

Cartiere din zonele Republica, Militari, Berceni sau Colentina se deplasează și cu câteva zeci de milimetri anual. Zonele din apropierea lacurilor, a râului Dâmbovița, dar și cartiere rezidențiale nou construite prezintă mișcări semnificative de tasare și ridicare în perioada 2017-2020, arată o analiză în profunzime din satelit, realizată de Sixense România, companie specializată în soluții de monitorizare a comportării construcțiilor în timp, scrie economica.net.

 

Cele mai afectate zone

Printre zonele sensibile identificate cu ajutorul tehnologiei InSAR, care detectează cu precizie milimetrică deplasările pe verticală ale structurilor și ale pământului din satelit, se numără: zona Calea Giulești, zona Republica-Titan Sud, zonele din jurul Lacurilor Colentina, Fundeni, Lacul Morii și zone importante din apropierea râului Dâmbovița (Splaiul Unirii, Splaiul Independenței). De asemenea, mișcări semnificative au fost detectate și pe anumite străzi din cartiere precum Eroilor, Lujerului, Pipera-Barbu Văcărescu, Dristor, Mărășești, Berceni, fiind afectate și o serie de proiecte de infrastructură, cum ar fi stadioane, poduri, guri de metrou sau școli aflate în zonele menționate.

 

 

Valorile maxime înregistrate în București în perioada analizată ating până la -55 milimetri în ceea ce privește tasarea (-39 milimetri în zona râului Dâmbovița, de exemplu), respectiv 45 milimetri în ceea ce privește ridicarea masivului de teren.

 

 

Cauzele care duc la mișcările și instabilitatea anumitor zone și clădiri din București sunt diverse și trebuie cercetate în profunzime: ele pot varia de la natura pământului din apropierea lacurilor până la șantiere care au loc în proximitatea zonelor afectate, a comentat Mariana Garștea, CEO Sixense România.    

×