x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Porumbul hibrid a-nvins vremea capricioasă 

Porumbul hibrid a-nvins vremea capricioasă 

25 Oct 2017   •   14:30
Porumbul hibrid a-nvins vremea capricioasă 
Sursa foto: stevanovicigor/Getty Images/iStockphoto

Și porumbul a înregistrat o creș­tere-record, fiind una dintre culturile -vedetă ale anului 2017, cu o producţie estimată la 13 milioane de tone, care plasează România în topul producției de porumb din Uniunea Europeană. 

Producţia de porumb a crescut anul trecut cu 11,5% comparativ cu anul 2015, depăşind 10 milioane de tone, deşi suprafaţa cultivată s-a diminuat cu 4%, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). De asemenea, anul trecut s-a înregistrat o creștere față de 2015, în pofida secetei înregistrate vara, dar a scăzut cu aproape 25% în raport cu producţia-record din 2014, de 11.3 milioane de tone. Anul acesta, producția a înregistrat un nou record, în ciuda estimărilor nefavorabile, bazate pe efectele vremii capricioase din această vară, cu săptămâni cani­culare urmate de zile cu furtuni şi ploi abundente. Recoltele înregistrate arată că vorbim despre peste 10 tone de boabe la hectar, la marii produ­cători care au folosit tehnologie de ultimă oră pentru îngrijirea culturilor. Agricultorii s-au bazat și pe semin­țele de porumb hibrid, care sunt mai rezistente la arșiță, la temperaturi scăzute, dar și la trecerile bruște de la căldură extremă la frig. Acestea sunt rezistente și la paraziți, se adaptează la diferite tipuri de sol și la orice tehnologie aplicată și, nu în ultimul rând, se pot semăna timpuriu. 
Semințe în funcție de zonă 

Cele mai bune seminţe hibrid au fost premiate în cadrul Zilei Porumbului, organizată pe 14 septembrie 2017, în judeţul Ialomița. Pentru al doilea an consecutiv, hibrizii DEKALB au fost declaraţi numărul 1 în România. DEKALB a ocupat primele două poziții în rândul celor 71 de hibrizi recoltați, cu producții de peste 15 tone la hectar pe terenuri neirigate. Hibrizii sunt concepuți astfel încât să servească nevoile fermierilor din fiecare zonă cultivată, în funcție de climă, terenuri și de tehnologiile aplicate în regiune. Preţul de vânzare p e n t r u porumb se e s t i m e a z ă acum la circa 550 de lei pe tona de boabe, cu specificația c ă p r e ţ u l porumbului pe bur s e l e internaţionale ar putea să influenţeze pozitiv nivelul actual din România. 

×