x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Producții-record pentru care ar fi fost invidioși comuniștii 

Producții-record pentru care ar fi fost invidioși comuniștii 

25 Oct 2017   •   14:10
Producții-record pentru care ar fi fost invidioși comuniștii 
Sursa foto: branex/Getty Images/iStockphoto

Anul 2017 va intra în istoria României ca fiind cel mai productiv din ulti­mul secol. S-au înregistrat producții-record, cele mai mari din istoria țării, la grâu, rapiță, mazăre și orz, dar și la alte culturi. La grâu, creșterea a fost constantă, în ultimii ani, iar țara noastră a devenit ceea ce s-a dorit întotdeau­na: grânarul Europei. Dacă agricultura României își va menține ritmul ascendent, ar putea deveni principalul furnizor de materie primă pen- tru celelalte țări, dar ar putea deveni și foarte atractivă pentru investitorii din industria alimentară. 

Producția totală de grâu, secară și triticale este, conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, de peste 10,164 milioane de tone, anul acesta, pe o suprafață recoltată de 2,101 de milioane de hectare, producția medie fiind de 4.836 kg/ha. Producţia de grâu a crescut și anul trecut cu 4% comparativ cu 2015, până la 8,28 milioane de tone, și acela fiind un nivel-record pentru România, cu o medie de peste 4 tone la hectar, în 2016. Producția medie înregistrată anul acesta s-a încadrat între 4 și 6 tone la hectar, în funcție de capacitatea cultivatorului, cele mai ridicate cifre fiind înregistrate de marii producători. Dar au existat și 
recorduri ale cultivatorilor, de până la 8-9 tone la hectar, un exemplu de acest fel fiind al unui agricultor din județul Arad, care a obținut un astfel de record, la o suprafață de 3.000 de hectare, cultivată cu grâu, în condițiile în care a semănat în noiembrie, mult mai târziu decât în perioada optimă. 

Record de calitate, cu șanse de creștere a prețurilor 

Producţia este foarte bună și din punct de vedere calitativ, iar prețul este mai bun decât anul tecut, în anumite regiuni, depășind 140 de euro pe tonă. „Producţia medie de grâu din acest an, de 4.836 kilograme la hectar, este o producţie istorică, fiind cu aproape o tonă mai mare decât cea de anul trecut. România nu s-a mai întâlnit cu asemenea randament la unitatea pe suprafaţă, cu aproape o tonă peste producţia obţinută anul trecut. Şi calitatea este bună, cu indici de panificaţie, este un grâu care va intra în reţeaua de consum”, a declarat minis­trul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea. Ministrul a explicat recordurile din acest an prin priceperea agricultorilor, nu prin noroc. „Ştiţi cum e cu norocul. Dacă România nu era însămânţată şi suprafeţele nu erau realizate la timp cu culturi şi soiuri bine stabilite, nu puteam să realizăm asemenea producţii”, a mai precizat Petre Daea. 

Rezultatele au sfidat estimările nefavorabile 

Deși estimările nu erau favorabile la începutul lunii septembrie, și culturile de rapiță au înregistrat un record național, cu peste 1,684 mili­oane de tone, de pe 592.312 ha, cu o producție medie de 2.884 kg/ha. Recolta de rapiţă a crescut în 2016 cu aproape 38% faţă de anul anterior, până la 1,2 milioane de tone, cu o medie de peste 2,7 tone/ ha. Mazărea, de asemenea, a înregistrat un record al recoltei, cu 298.639 de tone de pe 107.593 ha, producția medie fiind de 2.776 kg/ha. De asemenea, producția de orz și orzoaică a totalizat 2,017 milioane de tone, de pe 459.968 ha, cu o producție medie de 4.942 kg/ha, cea mai mare din ultimii 23 ani ani. „În ceea ce privește producția agricolă în 2017, am obținut producții foarte bune în acest an la grâu, rapiță, mazăre, orz, cele mai mari din istoria țării, agricultorii beneficiind atât de subvenții la timp, cât și de o vreme favorabilă în majo­ritatea regiunilor”, a explicat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Mihai Vișan. 
 

×