x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Prognoză - Petrolul va continua să se scumpească

Prognoză - Petrolul va continua să se scumpească

27 Mai 2008   •   00:00

Preţul ţiţeiului va continua să crească în perioada următoare pe bursele internaţionale dacă situaţia de ansamblu a economiei americane se menţine, a declarat luni Chakib Khelil, ministrul algerian al Energiei şi preşedinte în funcţie al Organizaţiei Statelor Producătoare şi Exportatoare de Petrol (OPEC).



Preţul ţiţeiului va continua să crească în perioada următoare pe bursele internaţionale dacă situaţia de ansamblu a economiei americane se menţine, a declarat luni Chakib Khelil, ministrul algerian al Energiei şi preşedinte în funcţie al Organizaţiei Statelor Producătoare şi Exportatoare de Petrol (OPEC).

"Vom asista la o creştere de preţuri, în particular în situaţia în care economia Statelor Unite se menţine şi dolarul continuă să se devalorizeze” a precizat Khelil la postul spaniol naţional de radio. Ţiţeiul a atins în cursul săptămînii trecute maximul absolut, de 135 dolari pe baril. Ministrul algerian a atribuit responsabilitatea acestui nivel speculatorilor, problemelor geopolitice, dolarul american slab, toţi factori în afara controlului organizaţiei. "Dacă OPEC decide să crească producţia, (...) din cauza speculaţiilor, această creştere nu se va transforma în scădere a preţurilor” a completat Chakib Khelil.

SUA au cerut de nenumărate ori OPEC să crească producţia de ţiţei pentru a forţa scăderea preţurilor, însă s-a lovit de refuzul producătorilor. Totuşi, mai multe state producătoare, printre care Arabia Saudită şi Libia au anunţat că îşi vor mări producţia treptat în viitor.

SCUMPIRE. Potrivit analiştilor, în principal, creşterea preţului la barilul de ţiţei e determinată de criza imobiliară din SUA. Deoarece foarte mulţi americani şi-au luat credite pentru case, problemele economice i-au determinat să îşi vîndă proprietăţile, sau băncile creditoare au trecut la executarea silită a garanţiilor. Crescînd oferta pe piaţă şi scăzînd numărul cumpăratorilor care îşi pot permite aceste case, a scăzut şi valoarea proprietăţilor. Ceea ce a generat pierderi băncilor creditoare şi societăţilor de asigurări. Ulterior, şocul s-a propulsat pe burse, deoarece valoarea acţiunilor acestor companii a scăzut ca urmare a reevaluării în minus a activelor. Aceste scăderi de pe bursele americane s-au propagat ulterior în toată lumea, ceea ce a făcut fondurile de investiţii să încerce să se protejeze de scăderea valorii acţiunilor de la burse. Investitorii au plasat, astfel banii pe bursele de mărfuri, ceea ce a dus la maximele istorice recente la petrol, aur, platină. O altă măsură de protecţie a fost investirea în alimente (orez, grîu, porumb), ceea ce a dus, coroborat cu criza agricolă cauzată de seceta de anul trecut, la preţuri mai mari pentru alimente. Ulterior, preţurile mari la alimente au avut ca efect proteste în statele din Asia de Sud- Est, unde cererea de orez este mare, şi în statele sărace din restul lumii. Recent au fost consemnate şi primele proteste cu privire la preţul mare al carburanţilor. Mai întîi au protestat transportatorii bulgari, iar în aceste zile pescarii din Franţa au blocat pentru a patra zi consecutiv depozitul de combustibil de la Gonfreville.

×
Subiecte în articol: economic