x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ratele la bănci ar putea scădea

Ratele la bănci ar putea scădea

de Daniela Ivan    |    24 Aug 2010   •   00:00

Băncile pot să păstreze actualele rate la creditele cu dobânzi variabile numai dacă au acceptul clienţilor, a declarat preşedintele ANPC, Constantin Cerbulescu.



Băncile vor trimte clienţilor o notificare la contract prin care vor încerca să obţină acordul acestora pentru menţinerea vechii dobânz, deşi ar fi obligate să se recalculeze dobânzile după prevederile OUG 50/2010. Dacă nu primesc acest acord, băncile vor fi nevoite să accepte calculul ratei după formule clare cuprinse în OUG 50/2010, care vor conduce la o scădere a ratelor la împrumuturile bancare. Clienţii au la dispoziţie 15 zile de la primirea notificării pentru a da un răspuns băncilor, dar trebuie să ştie că este în interesul lor să nu fie de acord cu menţinerea formulelor vechi. Totuşi, pentru a-şi câştiga drepturile, oamenii trebuie să dea băncile în judecată, operaţie de durată şi foarte costisitoare.

"Potrivit opiniei transmise ARB, băncile pot modifica marja fixă, astfel încât să-şi menţină actualele dobânzi, dar numai dacă au acordul clientului. Le-am spus-o şi lor la întâlniri. Acceptăm, dar să primească şi acordul de la client. Consumatorul poate să nu fie de acord, caz în care ori îşi reziliază contractul, fără să plătească vreun comision, ori dă banca în judecată", a declarat Cerbulescu pentru Mediafax. El a precizat că ANPC nu va propune modificarea OUG 50 privind creditele consumatorilor prin introducerea explicită a opiniilor transmise de autoritate către Asociaţia Română a Băncilor (ARB).

Băncile pot să transmită până la 19 sau 20 septembrie (data-limită pentru modificarea contractelor) notificările cu anexele de modificare a contractelor. Apoi, clienţii au la dispoziţie să răspundă 15 zile, potrivit articolului 41, alineatul 2 din OUG 50/2010, termen până la care instituţia de credit nu poate lua în considerare acceptarea tacită.

"Băncile trebuie să aibă înţelepciunea să facă propuneri potrivite pentru toată lumea. Trebuie să se gândească şi la faptul că în perioada de judecată clienţii pot să nu le plătescă ratele la credit", a spus Cerbulescu.
Directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, a confirmat că, în cazul înlocuirii ratelor de referinţă practicate de bănci cu indicii EURIBOR/LIBOR/ EURIBOR fără posibilitatea de a modifica marjele fixe, ARB a calculat pierderi la nivel de sistem de până la 900 de milioane de euro.

Potrivit legislaţiei actuale, băncile ar trebui să modifice până la 20 septembrie aproape toate contractele de credit încheiate cu populaţia pentru a le adapta la noile reglementări. Înainte de data-limită, orice client poate solicita băncii modificarea clauzelor contractului în concordanţă cu noile reglementări, iar instituţia de credit este obligată să se conformeze în cel mai scurt timp, potrivit reprezentanţilor ANPC.

De asemenea, de la 21 iunie, băncile nu mai pot încasa comisioane la rambursările anticipate pentru împrumuturile cu dobândă variabilă, în timp ce la celelalte împrumuturi comisioanele sunt limitate la 1%.

×
Subiecte în articol: economic