Petrom a realizat pe primul semestru un profit net de 1,664 miliarde de lei (453,3 milioane de euro), aproape cit tot profitul net inregistrat in 2007, care a fost de 1,778 miliarde de lei (484,4 milioane de euro). Profitul net ar fi fost si mai mare daca societatea nu ar fi oprit in al doilea trimestru un provizion de 446,6 milioane de lei pentru eventualitatea in care compania ar pierde toate procesele cu angajatii, referitoare la primele de sarbatori.
Petrom a realizat pe primul semestru un profit net de 1,664 miliarde de lei (453,3 milioane de euro), aproape cît tot profitul net înregistrat în 2007, care a fost de 1,778 miliarde de lei (484,4 milioane de euro). Profitul net ar fi fost şi mai mare dacă societatea nu ar fi oprit în al doilea trimestru un provizion de 446,6 milioane de lei pentru eventualitatea în care compania ar pierde toate procesele cu angajaţii, referitoare la primele de sărbători.
"SFIDARE". Anunţul companiei privind profitul net vine după criticile dure aduse de Varujan Vosganian, ministrul Economiei, care cataloga preţurile Petrom drept o "sfidare". Statul caută o modalitate de a impozita profiturile excepţionale realizate de companiile petroliere ca urmare a cotaţiilor ridicate ale barilului de ţiţei. Vosganian a spus în mai multe rînduri că, o dată cu preluarea resursei de ţiţei a ţării şi jumătate din cea de gaze naturale, Petrom este responsabilă de securitatea energetică a ţării. "Preţurile Petrom ar putea fi sensibil mai mici, ceea ce ar face ca Petrom să nu mai aibă profituri-record, la fel ca în trimestrul întîi, şi nu ar afecta compania. Dacă Petrom ar avea o strategie mai prudentă, şi celelalte companii ar avea preţuri mai mici", spunea ministrul la finele lunii mai. Argumentele lui Vosganian erau că România dispune de rezerve importante de petrol, iar costurile de exploatare a lui nu s-au mărit atît de mult în ţara noastră, astfel încît să justifice preţuri mai mari decît în state care nu au petrol şi îl importă. "Ar trebui să se vadă asta în preţuri. Dacă am ignora că avem rezerve, preţurile din România ar trebui să le urmeze pe cele la nivel internaţional", preciza Varujan Vosganian. Ministrul a mai spus că, deşi cotaţiile internaţionale ale barilului de ţiţei au crescut foarte mult, cheltuielile de exploatare s-au majorat foarte puţin.
BOOM. Comparativ cu primul semestru al anului trecut, profitul net al Petrom a înregistrat un boom, fiind cu 88% mai mare. Veniturile companiei au ajuns şi ele la 9,91 miliarde de lei (2,7 miliarde de euro), în urcare cu 66,49% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2007. În primele şase luni, compania a înregistrat o creştere cu 52,2% a cifrei de afaceri, de la 5,43 miliarde de lei în 2007 la 8,27 miliarde de lei, potrivit raportului Petrom.
Profitul operaţional (EBIT) a fost de 1,86 miliarde de lei, cu 98% mai mare decît cele 942 milioane de lei raportate în primele şase luni din 2007. Reinhard Pichler, directorul financiar al companiei, a anunţat că creşterea cu 52% a cifrei de afaceri a Petrom a fost determinată de vînzările mai mari de carburanţi. Divizia de Rafinare & Marketing a raportat creşterea volumului total al vînzărilor cu 19%, pînă la 2.457 mii de tone. Mai exact, românii au cumpărat cantităţi mai mari de carburanţi, vînduţi mai scump din cauza preţului mare al barilului de ţiţei.
Producţia totală de ţiţei şi gaze în România a fost de 34,7 milioane de bep (baril echivalent petrol), cu 1% mai redusă faţă de primul semestru al anului trecut, ca urmare a diminuării producţiei de gaze naturale şi a stagnării producţiei de ţiţei. Astfel, producţia de ţiţei s-a cifrat la 2,26 milioane de tone, nivel egal cu cel din primul semestru din 2007, în vreme ce producţia de gaze naturale a fost de 2,82 milioane de metri cubi.
IEFTINIRI. Pînă în urmă cu două săptămîni, Petrom efectuase 10 scumpiri ale carburanţilor, ca urmare a cotaţiilor internaţionale. După maximul de 147 dolari pe baril, din ziua de 11 iulie, preţul petrolului a scăzut pînă la 119 dolari pe baril, ceea ce a făcut ca Petrom, Rompetrol şi Lukoil, principalii jucători de pe piaţă, să opereze mai multe ieftiniri ale benzinei şi motorinei.
Italia a introdus deja o taxă prin care se supraimpozitează companiile energetice Enel şi Eni, fiecare fiind obligată să scoată din conturi cîte 200 milioane de euro, bani ce vor merge într-un fond social.
Citește pe Antena3.ro