x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Reindustrializarea “verde” a României

Reindustrializarea “verde” a României

03 Apr 2009   •   00:00

Dezvoltarea viitoare a României trebuie să se facă pe baza energiilor regenerabile de care dispune ţara noastră, pentru că va crea minimum 20.000 de locuri de muncă, va stimula cererea internă şi va duce la realizarea obligaţiilor asumate de România cu privire la ponderea energiilor verzi şi la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.



România poate crea 20.000 de locuri de muncă în următorii trei ani prin stimularea producţiei industriale de echipamente "verzi", astfel încât să ne îndeplinim şi obligaţia asumată faţă de UE de a produce 33% din energia electrică din surse regenerabile în 2010.

"Nu trebuie să ne aşteptăm ca problemele noastre să ni le rezolve alţii, ştiţi bine că nu există o politică energetică comună în UE. Cine mai crede că la Comisia Europeană nu există interese economice e un naiv. Noi trebuie să identificăm interesele noastre şi să le urmărim", a declarat Gheorghe Olteanu, directorul general al Institutului Naţional de Cercetări şi Modernizări Energetice (ICEMENERG).

Potrivit unui studiu realizat de ICEMENERG, în Europa, cifra de afaceri a companiilor din domeniul energiilor regenerabile e de 40 de miliarde de euro anual, iar acestea angajează circa 320.000 de oameni. Cercetarea arată că România trebuie să insiste pe energii verzi, care ar putea crea minimum 20.000 de locuri de muncă în viitorii trei ani în ţara noastră prin parteneriate public-private pe baza Legii 220/2008, privind promovarea energiilor regenerabile.

Astfel, va exista o dezvoltare sustenabilă. În acelaşi timp, putem profita de resursele naturale de care dispune România, astfel încât să realizăm 33% de energie verde din totalul energiei electrice consumate în 2010, aşa cum ne-am asumat în faţa UE.

"RABLA" SOBELOR
Experţii au constatat că România este a treia din UE ca potenţial de biomasă (deşeuri lemnoase forestiere, tulpini vegetale). Studiul arată că ar fi o eroare a statului ca gospodăriile de la ţară să nu continue să folosească biomasa pentru încălzire, dar că cele 2,5 milioane de sobe clasice cu randament de 20% ar trebui să fie înlocuite cu unităţi moderne, cu randament de 80%.

Astfel, se estimează că se vor produce anual 20.000 de instalaţii şi se vor asigura 10.000 de locuri de muncă. Instalaţiile solare prin care se încălzeşte apa menajeră pot asigura alte 2.000 de locuri de muncă din producţia, montarea şi întreţinerea a 5.000 de astfel de echipamente. La nivel naţional se mai pot produce şi alte 2.500 de instalaţii fotovoltaice, ceea ce ar asigura alte 1.000 de locuri de muncă.

Producţia de turbine, pale de rotori, generatoare şi alte echipamente eoliene vor asigura alte 5.000 de locuri de muncă la o producţie de 20.000 de instalaţii. Alte 5.000 de posturi pot fi asigurate anual în realizarea a 5.000 de pompe de căldură şi în activităţile conexe.

×
Subiecte în articol: economic