Delegaţia Fondului Monetar Internaţional şi autorităţile române vor relua astăzi discuţiile, după ce duminică au fost într-o excursie privată în zona Valea Prahovei şi Braşov, pentru a vizita castelele Bran şi Peleş. Pe lista delegaţiei se află atât discuţiile privind un nou acord, cât şi problemele actuale, cum ar fi reducere a TVA la alimentele de bază şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei.
Şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a declarat vineri că a discutat cu preşedintele Băsescu despre problema votului din Parlament prin care a fost redusă TVA la alimentele de bază, iar pensiile sub 2.000 lei vor fi neimpozitate, arătând că şeful statului a lăsat să se înţeleagă că va lua măsuri. "Am discutat această problemă cu preşedintele Băsescu şi cred că va lua măsuri în această privinţă", a spus Franks după întâlnirea pe care a avut-o cu mai mulţi reprezentanţi ai patronatelor. La această discuţie, patronatele au propus reducerea cotei unice şi a CAS, precum şi un deficit bugetar mai mare pentru 2011.
Însă patronatele au înţeles diferit poziţia FMI privind deficitul bugetar din 2011, preşedintele UGIR-1903, Ioan Corâci, declarând că Guvernul şi BNR ar putea negocia un deficit mai mare, în timp ce reprezentantul ACPR, Dan Matei Agathon, a afirmat că FMI a spus că nu negociază ţinta. "Am discutat despre reducerea deficitului bugetar şi aici s-a pus problema sustenabilităţii unui deficit mai mare de către Guvernul României (...) Singura chestie a fost că nu văd (cei de la FMI - n.r.) cum va fi susţinut, finanţat, un deficit mai mare, dar părerea mea sinceră este că am făcut un pas înainte şi am deschis o discuţie care va continua în mod clar", a declarat Ioan Cezar Corâci. Pe de altă parte, Dan Matei Agathon, purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), a declarat după discuţiile cu FMI că reprezentanţii instituţiei au transmis că ţinta de deficit nu este negociabilă.
"Ne-au spus că ţinta de deficit pentru 2011 va rămâne 4,4%, chiar mai mult că este nenegociabilă", a spus Agathon. Delegaţia FMI analizează toate propunerile care vizează modificări de taxe, însă este foarte periculos ca sistemul fiscal să fie schimbat la scurtă vreme după ce au fost adoptate măsuri foarte dificile, a declarat Franks.
Pe de altă parte, Comisia Europeană (CE) a ridicat estimările privind deficitul României pentru anii 2008 şi 2009 cu 0,3 puncte procentuale, la 5,7%, respectiv 8,6% din PIB, deoarece a reclasificat unele companii de stat ca aparţinând de bugetul statului. Anterior, statisticienii Comisiei estimau deficitul României la 5,4%, respectiv 8,3% din PIB.